tej
#Táplálkozás

Így készíthetsz laktózmentes tejet otthon

2015.09.17.
1 perces olvasási idő

Egyre többen mondanak le a tehéntejről allergia miatt, és bár a tej alternatívái, mint a szója-, kókusz- és a mandulatej drágábbak, mégis megérik az árukat, hiszen finomak és táplálóak. Azonban sokkal olcsóbb, ha ezeket otthon, saját magad készíted el. Hidd el, nem is olyan bonyolult.

Válaszd ki az ízesítést!

Ez a legjobb része a „főzőcskének”. Nagyjából minden mogyorófajtából, hüvelyesből, gabonából és kókuszból lehet tejet készíteni. Eddig már kipróbáltam a mandulatejet, a rizstejet és a kókusztejet, mindet sikerrel. Ezek a tejek tökéletesek azoknak, akik tejallergiások, de azoknak is, akik csak az ízük miatt fogyasztják őket.

Találj egy tárolót!

Ezt mindig elfelejtem, ezért legtöbbször lekváros üvegeket kell használnom. Egy boltban bármikor vehetsz olyan üveget, amiben tökéletesen tárolhatod az összes általad készített tejet.

Válassz receptet!

Nagyon könnyű elkészíteni a garantáltal laktózmentes, növényi alapú tejeket. A legtöbb recept szerint 1 bögre mandulához vagy mogyoróhoz 3-4 bögre vizet kell adni. A mandula- és szójatejek készítéséhez ajánlatos a magvakat beáztatni estére. Ettől megpuhulnak és meg is tisztulnak. Ne felejtsd el a keverés előtt leönteni róluk vizet. Az én receptem eléggé egyszerű. A kiválasztott magvat össze kell turmixolni a vízzel, és a keverés közben néha egy kis szünetet kell tartani. Ha kókusszal készíted, akkor egyszerre csak egy bögre vizet adj hozzá, majd kis szünet után újabbat.

Adj hozzá fűszert… vagy ne

Az így elkészített tejek önmagukban is finomak, de néha egy kis fűszerrel még jobb ízt érhetsz el. Édesítőszereknek én a bio fajtákat részesítem előnyben, helyi termelőktől vett mézet használok a legtöbb esetben. Egy kis vanília vagy fahéj is nagyon feldobhatja a tejed, és esetleg egy kis kakaót is használhatsz. Persze a tejet magát is hozzáadhatod valamihez, például gyümölcsökkel összeturmixolva isteni.

(Gy.Z.)