A sikertelen fogyókúra oka - fehérjék
- hirdetések -
A sikertelen fogyókúra oka
Hihetetlennek tűnt, de a fogyókúra sikertelenségének az oka a fehérje túlfogyasztás volt. Elterjedtek a fehérjekoncentrátumok, főleg edzőtermekben lehet ezeket a termékeket beszerezni. A dobozon sok esetben csak annyit tüntetnek fel: zsírtartalom 0%, zsírból származó energia 0 kcal. Ez így is van. De mi van a fehérjékkel?
A táplálkozástudományban járatlan fogyasztó könnyen elcsábul egy ilyen szinte nullkalóriásnak hitt italra, pedig gyakran egy-egy protein turmix többszáz kcal-t is hordoz, napi kettőt fogyasztva ez már jelentős energiatöbblet. Azoknak, akik nem testépítők vagy nem sportolnak versenyszerűen, nincs is értelme ilyen italokat fogyasztani. Nem növekedik tőle az izomtömeg, viszont a zsírtömeg annál inkább.
Hogy is van ez? A fehérjéből zsír lesz?
Igen. A fehérjék szénláncának lebontása egy közös metabolikus útvonalba lép be, egy olyan univerzális építőkő keletkezik a szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból, mely a zsírszintézisnek is alapegysége. A zsírképződés pedig teljesen logikus raktározási mód a szervezet részéről. Kis helyen, ozmótikusan nem aktív (tehát plusz vizet nem kötő), nagy felszabadítható energiát tároló anyag a zsír. Ez természetesen a fölöslegben bevitt fehérjékre vonatkozik. Nem a fehérjedús táplálkozás ellen akarok beszélni, hanem azt szeretném hangsúlyozni, hogy a luxuskalóriák akkor is lerakódnak, ha fehérje formájában jutnak be a szervezetbe.
(Dr. Csuth Ágnes Vital Balance Életmód Központ)