terhesség
#Táplálkozás

A halfogyasztás veszélyei terhesség alatt

2009.10.15.
1 perces olvasási idő

A terhesség során a nőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mely ételeket és italokat fogyaszthatják, illetve melyeket nem, hogy a baba egészségesen fejlődjön. Nyilvánvaló, hogy egy állapotos nőnek sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania, és az alkoholt el kell kerülnie. De mi a helyzet a hallal?

Milyen összefüggés van a terhesség és a halfogyasztás között?

A tengeri halak sok fehérjét és vasat tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a baba növekedéséhez és fejlődéséhez. A bizonyos halakban megtalálható omega-3 zsírsavak pedig a gyermek agyának fejlődéséhez szükségesek.

Kutatók szerint a terhesség során nagyon fontos a halfogyasztás, különben a gyerek verbális készsége nem lesz megfelelő, viselkedési problémái és fejlődési rendellenességei lesznek.

Bizonyos tengeri halak azonban – főként a nagy, ragadozó halfélék, mint a cápa, kardhal, királymakréla – nagymértékben tartalmazhatnak higanyt. A magas higanytartalmú halak rendszeres fogyasztása következtében a higany felhalmozódhat a véráramban, ami károsíthatja a baba agyának és idegrendszerének fejlődését.

Mi ehető biztonsággal?

Bizonyos halfélék kevés higanyt tartalmaznak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyelet (FDA) szerint egy állapotos nőnek heti 340 gramm hal fogyasztása ajánlott a következőkből:

  • garnéla
  • tonhal
  • lazac
  • tőkehal
  • törpeharcsa

Vannak olyan kutatók, akik szerint a korlátozott halfogyasztás a terhesség során több kárt okozhat, például jelentős tápanyagoktól fosztja meg a kismama magát. Egy 2007-es tanulmány szerint azok az állapotos nők, akik heti 340 grammnál kevesebb halat esznek, nagyobb valószínűsséggel adnak életet olyan gyermeknek, akinek verbális vagy más kommunikációs problémái és viselkedési problémái lesznek. Az elfogadott FDA irányelvek szerint semmilyen negatív következménye nem volt annak, ha a kismamák több halat fogyasztottak a fent említett mennyiségnél.

A terhesség alatti halfogyasztás irányelvei

  • Ne fogyassz nagyméretű, ragadozó halfajtákat! A higany felhalmozódás elkerülése miatt ne egyél cápát, kardhalat, vagy királymakrélát!
  • Ne fogyassz nyershalat és kagylót! A baktériumok és vírusok elkerülése miatt ne egyél nyershalat és kagylót!
  • Alaposan főzd, vagy süsd meg a tengeri halakat. Minimum 67 °C-on főzd, vagy süsd meg a halat.

Mi a tanulság?

Jóllehet, a higany károsíthatja a baba agyának fejlődését, azok a tengeri halak, amelyek kis mennyiségben tartalmaznak higanyt, nem okozhatnak problémát. Az omega-3 zsírsavak pedig elősegítik a magzat egészséges fejlődését. A hal része lehet a terhesség alatti egészséges étrendnek.

(KamaszPanasz - B.M.)