allergia
#Betegségek

Tiltott gyümölcsök allergiásoknak

2014.07.20.
2 perces olvasási idő

Nyáron rengeteg ízletesebbnél ízletesebb gyümölcs közül választhatsz, hogy feltöltsd szervezeted vitaminokkal. Azonban nem árt az óvatosság, mert bizony a gyümölcsök is okozhatnak allergiát!

Az élelmiszer allergia egyáltalán nem újkeletű jelenség. Tudtad, hogy például Hippokratész, az ókor híres orvosa allergiás volt a sajtra? Sajnos a modern korral egyre gyakoribb az allergiás megbetegedések száma.

Az allergia kialakulása

A levegőbe kerülő füstgázok kölcsönhatásba léphetnek különböző növényekkel, virágporokkal, módosítva a pollenallergiát kiváltó hatását. Így fordulhat elő, hogy míg az adott molekula eredeti formájában évszázadokon át nem váltott ki immunreakciót az emberi szervezetből, módosult formában erős allergiát válthat ki.

A fizikai aktivitás folyamatos csökkenése is fokozza az allergiás betegségek gyakoriságát. Az otthonülő, TV-hez vagy számítógéphez kötött életmódhoz szokottak kisebb légzési aktivitást fejtenek ki, illetve hosszabb időn át ki vannak téve a házon belüli allergéneknek.

Mintegy 20-25 éve hazánk piacaira egyre több olyan gyümölcs kerül, amit korábban alig ismertünk, így nem kerültünk közvetlenebb kapcsolatba vele. A trópusi gyümölcsök évszázadok óta táplálékot biztosítanak az ott élő embereknek, és legtöbbször semmi káros hatást nem tapasztalnak fogyasztásuk során, ám hazánkban már allergiás tüneteket okozhatnak.

A műtrágya és permetszerek, valamint a táplálékunkba kerülő mesterséges adalékanyagok tovább fokozzák az allergia kialakulásának kockázatát.

Gyümölcsallergiagyümölcs

A gyümölcsallergia legjellegzetesebb tünete az orális allergia szindróma (OAS), melynek során az ajkak, a nyelv viszketésével és duzzadásával járó tünetegyüttes alakulhat ki. A tünetek azonnal jelentkeznek. Súlyos, életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak például az olajos magvak (földimogyoró, kesudió, pisztácia, dió, mogyoró, mandula). Általában a hámozás, főzés segít az olyan gyümölcsöknél, amelyeket természetesen meg tudunk hámozni, főzni, párolni, sütni.

A földimogyoró külön figyelmet érdemel, allergiás hatása a legsúlyosabb, a legtöbb halálos kimenetelű ételallergiát a földimogyoró okozza. A vicilin főzéssel és sütéssel lebomlik, de pirítással nem. Kínában, ahol sütve és főzve fogyasztják, jóval ritkább a földimogyoró-allergia, mint ahol sózott és pirított formában fogyasztják.

Kamasz- és felnőttkorban gyakoribb a zöldség- és a gyümölcsallergia, a mogyorófélékre, a tengeri gyümölcsökre, illetve a halakra való érzékenység, de például sokan érzékenyek bizonyos fűszerekre - fahéjra, vanaíliára. A felnőttkorban jelentkező allergia nagyon ritkán múlik el.

Keresztreakciók

A keresztallergia lényege, hogy a kémiai összetétel, a szerkezet, a molekulaméret stb. hasonlósága miatt egymást helyettesíti két anyag, és a túlérzékeny szervezetből hasonlóan heves reakciókat váltanak ki. Jó, ha tudod, hogy a pollenérzékenyeknek körülbelül a fele allergiás valamelyik gyümölcsre! Így ha valamely növényre allergiás vagy, jobb, ha odafigyelsz a keresztallergiát okozható ételekre!

Keresztreakciókat írtak le a napraforgómag/mustármag, szezámmag/mákszem, kesudió/dió, ricinusmag/földimogyoró, dió/mogyoró között.

  • fekete üröm: dinnye, banán, kiwi, mangó
  • parlagfű: görög- és sárgadinnye, banán
  • nyírfa: alma, körte, cseresznye, őszi- és sárgabarack, szilva, meggy, kivi, avokádó, mogyoró, dió, mandula
  • égerfa: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mogyoró
  • fűfélék: őszi- és sárgabarack, cseresznye, dinnye

Bor és szőlőlé is lehet allergén

Számos esetben előfordult, hogy a bor vagy a szőlőlé fogyasztása allergiás reakciót váltott ki (arcpír, dagadás, ajakduzzanat, sokk) és a háttérben nem a tartósítóként alkalmazott kénvegyület állt.

A kiváltó allergén ilyenkor a darázs-, méhméreg lehet, mely a mustba, szőlőlébe beleesett. Idősebb borokban idővel a méregfehérje szétbomlik, ezért ez a fajta allergia inkább a frissebb borok fogyasztásakor jelentkezik.

A gyümölcsallergia gyógyításában a hagyományos immunterápia és a gyógyszeres kezelés is csak korlátozottan ér el eredményt. A tünetek enyhítésében sokat segíthet egyes önmagukban is allergizáló ételek (érett sajtok, csokoládé, alkoholos italok, savanyú káposzta) és gyümölcsök (eper, ananász, papaja, banán, citrusfélék) fogyasztásának mellőzése, de a legjobb, ha kihagyod az étrendedből az allergiát kiváltó gyümölcsöket.

Rossz hír, hogy a túlérzékenyek számára még az allergiát kiváltó gyümölcsökből készült kozmetikai készítmények is kellemetlenséget okozhatnak! Úgyhogy jobb ezeket is kerülni!