csalánkiütés
#Betegségek

A csalánkiütés okai, kezelése

2014.05.26.
1 perces olvasási idő

Majdnem minden negyedik ember szenved csalánkiütéstől vagy más, hasonló jellegű allergiás reakciótól. Ezek legfőbb okozója a meleg és az allergia.

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés nem más, mint viszkető piros vagy fehér dudorok, némely esetben csíkok vagy foltok az ember bőrén. A kiütés lehet akut vagy krónikus.

Az akut csalánkiütés

A csalánkiütés oka leggyakrabban az allergiaAz akut csalánkiütés tarthat kevesebb mint egy napig, de akár hat hétig is. Általában valamilyen allergénnel való érintkezés miatt alakul ki. Allergiát okozhatnak egyes élelmiszerek, állati szőr, rovarcsípés, a levegőben terjedő pollen vagy éppen a latex is.

Egyéb lehetséges kiváltó okok

  • bizonyos gyógyszerek
  • stressz
  • testmozgás
  • vegyi anyagok
  • vírusos fertőzés

Tanácsos a tünetek jelentkezése után mielőbb felkeresni egy szakorvost annak érdekében, hogy megtudd, mi is okozza az akut csalánkiütést.

A krónikus csalánkiütés

Krónikus csalánkiütésről akkor beszélünk, ha a tünetek hosszabb időre állandósulnak, így akár már egy éve tapasztalhatod a fehér vagy piros duzzanatokat a testeden. Az allergiáknak csak kis százaléka okoz krónikus csalánkiütést, és sajnos a legtöbb esetben nem lehet azonosítani a krónikus csalánkiütés pontos okát vagy éppen okait. Ez azt jelenti, hogy a rutin vérkép vizsgálatok sem mindig adnak eredményt, így a kezelés, és a tünetek enyhítése is nehézségekbe ütközhet.

A csalánkiütés kezelése

A csalánkiütés nem fertőző, és legtöbb esetben idővel magától javul a beteg állapota. Az orvosok a legtöbb esetben azt tanácsolják a pácienseknek, hogy kerüljék a forró fürdőt, viseljenek laza ruházatot, ami nem irritálja a duzzanatokat, illetve, hogy szedjen antihisztaminokat a viszketés csökkentése, illetve a duzzanatok tovább fejlődésének megakadályozása érdekében.

Előfordul, hogy súlyos fellángolások jelentkeznek, ritkán pedig a csalánkiütés életveszélyes allergiás reakcióhoz, úgynevezett anafilaxiás sokkhoz vezethet.

Azonnal hívj orvost, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleled:

  • ájulás
  • légszomj
  • szorító érzés a torok környékén
  • nyelv vagy arc duzzanat
  • nehézlégzés
Allergia vagy asztma?
Időnként előfordulhat velünk, hogy bizonyos helyzetekben, például az orvossal való konzultáció alkalmával „lefagyunk”, és nem jut eszünkbe semmi épkézláb mondat. Ilyenkor a legjobb, ha elejét vesszük a problémának, és még otthon felkészülünk az orvossal való találkozóra. Mit kérdezz az orvostól?

(KamaszPanasz - Gy. P. F., forrás medicinet)

Kapcsolódó cikkek