latex
#Betegségek

A latexallergia tünetei és kezelése

2018.05.28.
2 perces olvasási idő

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.

Latex az egészségügyben és a hétköznapokban

A latex gyakori alapanyaga az egészségügyben használt eszközöknek. A műtétek során is A latexallergia tünetei és kezelésehasználatos kesztyűk, az injekciós fecskendők, intubáló tubusok, katéterek és kesztyűk mellett számos egyéb eszköz tartalmazza.

A latexallergia így elsősorban az egészségügyi személyzet körében fordul elő a leggyakrabban, de a műtőben fellépő anafilaxia (súlyos, az életet is veszélyeztető allergiás reakció) 16,6%-ában is a latex szerepét igazolták. Ilyenkor hamarabb gondolnak egyéb okokra (pl. gyógyszerek iránti érzékenységre), mint a latexallergiára - magyarázza dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus. Ez részben a későbbiek szempontjából lényeges, hogy a beteg latex-szel való érintkezése ne ismétlődjön, másrészt az ellátás során újabb és újabb latex felhasználásával készült eszközök alkalmazása ronthatja a páciens állapotát.

A latexallergia a kamaszok körében leginkább az óvszerhasználat során tekinthető befolyásoló tényezőnek, hiszen a kondom alapanyaga is a legtöbb esetben latex. Amennyiben fény derül az allergiára, van lehetőség latexmentes óvszer vásárlására, de érdemes megfontolni más fogamzásgátlási módszer alkalmazását is.

Tünetek

A latexallergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés. Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik: a jelenséget szénanátha szerű tünetek, kötőhártya gyulladás, viszketés, kiütések kísérik. Ritkább esetekben bekövetkezhet szívritmus emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, anafilaxiás sokk.

Latex tartalmú használati tárgyak

 • kondom
 • Cumi (etető cumi, játék cumi)
 • Elasztikus ruházati cikkek
 • Esőkabát
 • Kerekesszék alkatrészek
 • Konyhai gumikesztyű (mosogatáshoz, takarításhoz)
 • Léggömb, labda, sportszerek
 • Matrac
 • Papucs, cipő
 • Pelenka-ragasztószalagok
 • Ruha gumírozása
 • Telefonzsinór
 • Úszógumi

Hogyan állapítható meg a latexallergia?

A latexallergia kivizsgálására alkalmazható a bőrteszt vagy a vérvizsgálat. Bizonyos esetekben a túlérzékenység patch teszttel mutatható ki. (A hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata.)

Kezelése

A latexallergia kezelésének egyetlen módja a latextartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról. Bizonyos anyagok szerkezete nagyon hasonló, így amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg hasonló anyag elfogyasztása, vagy a vele történt érintkezés után is jelentkeznek a tünetek. A talán legismertebb keresztreakció, hogy a parlagfű allergiás beteg tünetei görögdinnye fogyasztása után is jelentkeznek, vagy rosszabbodnak.

A latexallergiások számára ez okból a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása nem javasolt. A felsoroltakon kívül gyakori társult allergén a mogyoró, papaya, burgonya, paradicsom is.

Budai Allergiaközpont