allergia
#Táplálkozás

Egészséges étrend allergia és szénanátha ellen

2015.03.08.
3 perces olvasási idő

Hamarosan itt az allergiaszezon! Nem lehet elég hamar elkezdeni a felkészülést a pollenek okozta kellemetlen tünetek ellen. Egy egészséges étrend számos módon nyújthat védelmet az allergiások és a szénanáthában szenvedők számára. Segít, hogy a légzőrendszer erős maradjon. Sok étel segíthet, hogy a légzés könnyebb legyen, ugyanis megnyitják az eltömődött orrjáratokat.

Bizonyos ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint az üreg- és légzőszervi fertőzések legyőzésében, mely tünetek szorosan kapcsolódnak az allergiához és a szénanáthához. Az allergiások számára a helyes étrend sokat segíthet, hogy jobban érezzék magukat. Kréta szigetén nagyon gyakori a bőrallergia, a légúti allergia azonban meglehetősen ritka. Miért?

Az étrend és az allergiák közötti kapcsolat

A Kréta szigetén élők étrendje már gyerekkoruk óta tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, halat, olívaolajat és dióféléket. A Mediterrán ételek antioxidáns tartalma magas. Az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól, mely betegségeket okozhat.

Kutatók szerint, azok a Kréta szigetén élő emberek, akik a Mediterrán diéta szerint táplálkoznak, kevésbé allergiásak. A tanulmány szerint a diófélék, szőlő, narancs, alma és friss paradicsom védelmet nyújtott az allergiások számára.

Hogyan hat az alábbi 3 ételtípus az allergia ellen?

Mogyorófélék

A mogyorófélék sok magnéziumot és E-vitamint tartalmaznak. Tanulmányok szerint a magnézium segít a tüdőfunkció növelésében és védelmet nyújt az asztmában szenvedőknek az asztmás légzés ellen, mely tüdőgyulladást okozhat. Az E-vitamin immunerősítő és csökkenti a felső légúti gyulladások kialakulásának kockázatát, továbbá mint antioxidáns megvédi a testet a káros szabadgyököktől. A szabadgyökök szövetkárosodást okozhatnak, amely gyulladást, valamint allergiás és asztmás tüneteket vált ki.

Alma, narancs, paradicsom

Ez a három étel egyéb antioxidánst, C-vitamint tartalmaz. A kutatók szerint védelmet nyújtanak az allergia és az asztma ellen. Ez azért fontos, mert az asztmában szenvedő emberek közel fele allergiás is.

Szőlő

A kékszőlő héja tele van antioxidánsokkal, amely csökkenti a testben a gyulladást. A krétai étrend tanulmányozása szerint a szőlő mind az allergia, mind az asztmás légzés ellen védelmet nyújt.

A halfogyasztás csökkenti az allergiát

A tengeri halakban és az algában megtalálható omega-3 zsírsavak, DHA és EPA, csökkenti a testben a gyulladásokat. William Sears, amerikai gyermekorvos szerint védelmet nyújt az allergia ellen.

Könyvében – mely az omega-3 zsírsavak előnyeiről szól – Sears megírta, hogy az allergiában és asztmában szenvedő gyerekek és felnőttek „i-Bod” személyek. „i-Bod” személy az, aki tele van kínzó gyulladásokkal, mondja Sears.

Mi az ő tanácsa? A halfogyasztás. A lazac, a makréla, a pisztráng, a hering, a szardínia és a hosszú tonhal a tengeri omega-3 zsírsavak kitűnő forrásai. Ha nem eszel halat, fogyassz halolajat vagy omega-3 és algapótlókat.

Az ágyban reggelizés csökkentheti az allergiát?

Dr. Murray Grossan, fül-orrgégész szakorvos és "Az üreggyógyítás" társszerzője a következő kényelmes megoldást ajánlja az üreggyulladásban szenvedők számára: „Azt tanácsolom az allergiás betegeim számára, hogy a reggelit az ágyban fogyasszák”.

Grossan tanácsa a szaglószerv csillószőreihez kapcsolódik – az orrban található pici szőrök a pollent és a port kiseprik a járatokból. Ha az orrszőrök egészségesek, a nyálka természetesen folyik.

A teák allergiacsökkentő hatásai

A citromos és mézes forró tea segít megelőzni a kora reggeli allergiás és szénanáthás tüsszögést. A tüsszögés megakadályozása csökkenti az allergiás gyógyszerek szedésének szükségességét. Az olyan lágyszárúak, mint a görögszéna, ánizskapor, ánizs, vagy zsálya” még inkább serkenthetik az orrszőröket.

A zöld-, fehér- és fekete teák is tele vannak flavonoidokkal – gyulladást csökkentő növényi vegyületek. A tea szintén erősíti az immunitást, azáltal, hogy a testben növeli a fertőzés leküzdésére szolgáló fehérjéket.

Allergia enyhítése az osztrigapulton: a cink

Az osztriga, a sovány marhahús, a garnélarák, a tengeri rák, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonák és a tofu cinktartalma magas. A cinknek antibakteriális és vírusölő hatása van a testben és az immunitásban. Elegendő cinkkészlet nélkül a test képtelen a fertőzés elleni küzdelemre.

Ételek, melyek hasznosak vagy ártalmasak az allergiára

A fűszeres ételek hígítják a nyálkát és enyhítik az allergiás vérbőséget, azonban a torkot is irritálhatják, többlet nyálkát és köhögést okozva. Néhány ember allergiás a következő három ételre, ezért Grossan óvatosságra figyelmeztet a kipróbálásuk előtt:

Cayenne-i bors. ez a fűszer olyan, mint a természetes orrcsepp, mivel a bors capsaicint tartalmaz, mely serkenti az idegsejteket.
Fokhagyma. Ez a növény segít abban, hogy a nyálka ne legyen nyúlós.
Torma. A torma gyökere az orrcseppekben megtalálható egyik vegyi anyaghoz hasonló anyagot tartalmaz.

Ártalmas a tej?

Számos allergiás ember kizárja a tejet az étrendjéből. Arra panaszkodnak, hogy a tej több nyálkát termel ami sűrűbb lesz és nehezebben eltávolítható.

Patrick H. Win allergológus a shiloi Allergia, Asztma és Immunológiai Központ elnöke szerint azonban nincs olyan megbízható adat, mely alátámasztaná ezt a tényt.

Más szóval a tej még mindig egészséges – akár az allergiások és szénanáthások számára is.

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

étrend