táplálkozás
#Táplálkozás

Tanulmány a nyugati étrend hatásairól

2009.08.14.
2 perces olvasási idő

Egy új felmérés bebizonyította, hogy a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben. A metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindróma (tünetegyüttes) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti.

A tanulmány a teljes étrend minden aspektusát vizsgálta, ugyanis senki nem eszik csak egyféle ételt. Összességében nézve a nyugati étrendet, meghatározó a vörös húsok, az olajban sült ételek, a finomított gabonák túlzott bevitele, valamint a zöldségek, gyümölcsök, halak, teljes kiőrlésű gabonák csökkent mértékben történő fogyasztása. Az említett diéta mellett magasabb számban volt észlelhető a metabolikus szindróma kialakulása - állapítja meg a felmérés.

Hogyan változtass étrendeden?

Az elhízás az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma, és az emelkedő mértékben előforduló metabolikus szindrómával együtt indokolttá teszi a táplálkozási szokások tudatos megváltoztatását. Az egyik amerikai vezető kardiológus társaság (AHA) ajánlása szerint ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, naponta 5-9-szer kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, naponta kétszer alacsony zsírtartalmú tejterméket és háromszor lenne ajánlott teljes kiőrlésű gEgészségtelen táplálkozás: hamburgerabonák bevitele.

A felmérést végző orvoscsoport vezetője elmondta, hogy a táplálkozási szokások több helyen kapcsolódhatnak a metabolikus szindróma kialakulási folyamatába. A rizikófaktorok csoportjába tartozik még a magas derékkörfogat, az emelkedett vérnyomás, az emelkedett éhgyomori vércukor, a magas LDL és az alacsony HDL koleszterin. Az, hogy a diéta konkrétan hogyan hat a szindróma kifejlődésére, még nem tisztázott.

Az olajban sült ételek a fő gyanúsítottak

A táplálkozás és a metabolikus szindróma közötti összefüggés vizsgálatára indult tanulmányban közel tízezer személy vett részt. A vizsgálatba nem léphetett be az, akinek metabolikus szindrómája vagy szív- és érrendszeri betegsége volt a vizsgálat kezdetekor. A vizsgálatba bevont személyek táplálkozási szokásait kérdőív segítségével vizsgálták, mely alapján "nyugati" illetve "megfontolt" étrend kategóriákat állítottak fel.

A nyugati étrend gazdag volt finomított gabonákban, feldolgozott húsokban, olajban sült ételekben, tojásban, vörös húsokban és sóban, de szegény volt halban, teljes kiőrlésű gabonában, zöldségben és gyümölcsben. A megfontolt-nak elnevezett étrend gazdag volt zöldségfélékben, beleértve a káposztát, retket, brokkolit, répát, paprikát, spenótot, valamint gyümölcsökben, halban, tengeri ételekben, teljes kiőrlésű gabonában és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben.

Kilencéves követés után a vizsgálatban részt vevő személyek 40 százalákánál fejlődött ki metabolikus szindróma. Figyelembe véve többféle demográfiai adatot, a dohányzást, a testmozgást, a kalória bevitelt, a nyugati típusú étrend 18 százalékkal jelentett magasabb rizikót a szindróma kialakulásában, míg a "megfontolt" étrend nem járult hozzá a szindróma kifejlődéséhez.

Az eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy a vörös húsok, az olajban sült ételek és a só összefüggésben állnak a metabolikus szindróma kialakulásával. A tejtermékek ezzel ellentétben védőhatásúnak bizonyultak.

A vezető kutató szerint a vörös, feldolgozott húsok és az olajban sült ételek tehetők leginkább felelőssé a betegség kialakulásáért. Például, aki naponta kétszer vörös húst fogyasztott 26 százalékkal nagyobb eséllyel lett beteg, mint az, aki csak hetente kétszer. Az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása 25 százalékkal emelte a szindróma kialakulásának kockázatát.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a magas sóbevitel - alacsony cukorbevitel és alacsony kalóriabevitel mellett is - rizikófaktor a betegség kialakulásában.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi a helyzet a népszerű diétás üdítőitalokkal. Lehetséges, hogy az üdítőkben valamilyen kémiai anyag fokozza az inzulin-rezisztenciát a szövetekben, vagy talán a viselkedésre hat ki oly módon, hogy mivel az ital nem tartalmaz kalóriát, kevésbé érzi magát bűnösnek az ember, ha megenged magának egy kis nassolást

(WEBBeteg)