szépségápolás
#Testi problémák

Szépségápolás nyárutón

2018.08.22.
3 perces olvasási idő

Szinte hihetetlen, de igaz: a nyári kirándulások és véget nem érő fürdőzések alaposan megviselik szervezetünket. Míg belülről feltöltenek energiával, látszólag kisimítják a ráncainkat, és lelohasztják az átvirrasztott és munkával töltött éjszakákról árulkodó szem alatti fekete karikáinkat, addig szépségünket nem egyszer veszélybe is sodorják.

Arról nem is beszélve, hogy a bulizással és éjszakai mulatozással telezsúfolt nyári program akár ronthat is százszor elátkozott karikáink állapotán.

A kimondottan a wellness jegyében telő napok természetesen nem jelentenek megterhelést, bár néhány apró teendő a tejben-vajban fürösztés után is dukál, ha csak ezen események nem lettek beépítve tetőtől-talpig kényeztető programunkba.

Az óvatlan napozás nagyban károsítja bőrünket. Mindenki tegye kezét szívére és őszintén feleljen a kérdésre: minden egyes alkalommal bekentük magunkat magas faktorszámú fényvédővel, mielőtt napra mentünk? Ugye, hogy nem. És még csak nem is beszéltünk azokról az elfelejtett sétákról, amit a sarki fűszeresig tettünk meg minden nap háromszor reggeliért, nassolnivalóért és egy kis csokoládéért. Eközben a Nap ugyanúgy perzselte bőrünket, szaporította májfoltjainkat, és ásta alá bőrünk finom szerkezetét, hogy évek múltán a letűnő ifjúság margóján ráncokká erősödjön a ma még nem látható sok-sok károsodás.

A hajat kiszárítja a Nap, a szél, a víz

A víz minden formája roncsolja hajunk szerkezetét: lehet az sós, édes, természetes vagy klórral fertőtlenített. Egy hosszú vízparti nyaralás után hajunk nem egyszer kiszáradt, szélfútta szénakazalhoz hasonlít, amelyre ráfér egy alapos megújulás.

A körmök szintén megsínylik, ha sokáig áznak a vízben. Töredezettek lesznek, gyengülnek, lapjában kettéválnak. A lapos papucsoknak és a sok mezítlábazásnak köszönhetően a pedikűrös lábfejünk láttán imát mormol, és szorgosan esedezik lábunk bűneinek megbocsátásáért.

E fenti kis körkép már előrejelzi: itt az idő, cselekedni kell. Az iskolába, munkába való visszatéréskor igyekezzünk legjobb formánkat hozni, és a nyár okozta károkat még azelőtt hozassuk rendbe, hogy iskolatársaink és kollégáink nyaralásunk minden mozzanatát az eredményből azonosíthatnák be.

Először is jelentkezzünk be a kozmetikusunkhoz. Kérjünk tőle arctisztítást és regeneráló, hidratáló, a ráncok kialakulását megelőző kezelést! Ne feledkezzünk el a nyak és a dekoltázs bőrének megfelelő regenerálásáról sem, ezek a lépések gyakran kimaradnak. Bár a gyantáztatás szezonja nyáron van, ne hanyagoljuk el nadrággal takart testrészeinket, elvégre nem kizárólag a környezetünknek szeretnénk tetszeni. A magunkról alkotott kép is csorbát szenved, ha reggelente dzsungelharcos láb bújik ki a takaró alól. Az iskola- és munkakezdés a kora reggelek feszített tempóját hozza vissza, érdemes a tartós szemöldök- illetve szempillafestést sem elnapolni. Ezzel számos bosszantó pillanatot előzhetünk meg, amelyek beárnyékolhatják tettrekész ébredésünket. Kinek hiányzik minden reggel több alkalomnyi sminkelés, miután álmosan dörzsöljük meg szemünket a szempillafesték megszáradása előtt?

Keressük fel manikűrösünket

Aki ne csak a körmökre, hanem a kézfejekre is fordítson kellő gondot. Regeneráló, hidratáló paraffinos pakolást kérjünk, majd ízlésünknek megfelelően alakíttassuk körmeinket. Iskolába, munkahelyre nem praktikus a hosszú (mű)köröm, és a legtöbb helyen nem is nézik jó szemmel. Válasszunk visszafogott fazont, mértéktartó hosszúsággal és diszkrét lakkozással.

A már említett pedikűrös nyár végén a legrosszabbakra is fel van készülve. Ha a megfelelő embert találjuk meg, szakavatott szemmel azonnal megállapítja, hogy mire van szükségünk, és hamar segít eltüntetni a favágósarkakat és ronda bőrkeményedéseket. A magassarkú cipőben végigtáncolt hosszú éjszakákban megfáradt lábunkat kényeztető masszázzsal ajándékozza meg, végül körmeinket formára vágva és a kiválasztott színűre festve teszi lábfejünket újra szalonképessé. Az indián nyár végéig így tovább hordhatjuk alig-pántos szandálunkat a szégyenkezés legkisebb jele nélkül.

Minden szépítkezésnek koronázás a vége: jöhet a fodrász, aki mos, vág, szárít. Ne érjük be ennyivel! Hajmosás közben kérjünk frissítő fejbőrmasszázst, amely élénkíti a fejbőr vérkeringését. Ezáltal az anyagcseréjét: a hajhagymákat intenzívebb működésre készteti, vagyis megteremti az egészséges haj növekedésének alapvető feltételeit. Ha lehetséges, kérjünk tápláló pakolást, ez alkalommal ne érjük be a kifésülést megkönnyítő hajbalzsam használatával. A vágás legyen legalább frissítő, vagyis ha nem szeretnénk frizuránk hosszán gyökeresen változtatni, akkor is vágassuk le a hajvégeket, hogy a töredezett hatást elkerüljük.

A tépett vágás és a töredezett frizura a laikus szemével is könnyen megkülönböztethető: míg az előbbi sikkes, az utóbbi nagyon slampos hatást kelt. A szárításnál kérjük meg a fodrászt, ha esetleg magától nem tudná, hogy ne szárítsa hajunkat forró levegővel és a hajszárítót ne tartsa közvetlenül a hajszálak közelébe. A hajszárító búra levegője se legyen nagyon forró, mert az további károsodásokat okoz a haj szerkezetében. A festés nem tilos, de érdemes vele a következő alkalomig várni – hagyjuk, hajunk hadd lélegezzen fel kicsit a nyári stressz után, a szerkezete hadd regenerálódjon. Így egy esetleges elkövetkező kémiai támadásnak (festés, dauerolás) újult erővel fog majd ellenállni.

Ha mindezt megtettük, ne feledkezzünk meg a gazdag textúrájú testápolókról sem, amelyeket a hidratálás és táplálás jegyében alkalmazzunk. Ezután pedig nagy levegőt véve térjünk vissza tanulni, dolgozni, kívül-belül megújulva, tettrekészen.

(Forrás: Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

bőrhaj