fejtetű
#Testi problémák

Fejtetű – Mit tehetsz ellene?

2023.08.21.
2 perces olvasási idő

A fejtetvek apró rovarok, amelyek az emberi hajszálak között élnek, és a fejbőrből származó vérrel táplálkoznak. Kiknél fordul elő és mit tehetsz ellene?

A fejtetű gyakori probléma, különösen a kisgyermekeknél, azonban a tinik is elkaphatják őket. Könnyen terjednek emberről emberre, és néha nehéz megszabadulni tőlük. Harapásuk viszketést és irritációt okozhat a fejbőrben, a vakarás pedig fertőzéshez vezethet.

A fejtetvek bosszantóak, de nem veszélyesek, és nem terjesztenek betegségeket. Nem a rossz higiénia jelei – a fejtetveknek vérre van szükségük, és nem érdekli őket, hogy tiszta vagy piszkos valaki fejbőre. A legjobb viszont, ha azonnal kezeljük a fejtetveket, nehogy továbbterjedjenek.

Mik a fejtetű jelei és tünetei?

A tetvek aprók, de láthatjuk őket – bár ez nem mindig könnyű. A kifejlett tetű szürkésfehér vagy barna színű, és körülbelül akkora, mint egy kis szezámmag. A tetvek gyorsan mozognak, így nagyobb valószínűséggel látszanak a tojásaik, mint maguk a rovarok.

A tojások úgy néznek ki, mint a korpás haj, kivéve, hogy nem hullanak le olyan könnyen, mint a korpa. Ha sárgák vagy barnák, az azt jelenti, hogy a tetvek még nem keltek ki. Ha fehérek vagy átlátszóak, a tetvek kikeltek. A tetvek tojásai a lerakásuk után 1-2 héten belül kikelnek.

A folytonos viszketés vagy az érzés, hogy valami mozog a fejeden egy másik jele, hogy tetű van a fejbőrödön. A szúnyogcsípésekhez hasonlóan a viszketés a rovar nyálára adott reakció. Néhány esetben apró vörös dudorok is megjelenhetnek.

Hogyan kezelik a fejtetűt?

A tetvek kezelésének két fő módja a következő:

  • gyógyszer
  • manuális eltávolítás

Gyógyszer. Ha úgy gondolod, hogy tetveid vannak, menj el a háziorvosodhoz és ne menj közösségbe. Az orvos gyógyszeres sampont, krémes öblítést vagy testápolót javasolhat a tetvek elpusztítására. Ezek lehetnek vény nélkül kapható vagy vényköteles készítmények.

A tetvektől sajnos nehéz megszabadulni. Ha a kezelés megkezdése után 2 héttel még mindig vannak tetvek, menj vissza a háziorvoshoz. Előfordulhat, hogy más gyógyszerre lesz szükség, vagy meg kell ismételni a kezelést.

Gondosan kövesd az orvosi utasításokat, amikor arról van szó, hogy mit és milyen gyakran alkalmazz. A gyógyszeres tetűkezelések általában elpusztítják a tetveket, de eltarthat néhány napig, amíg a viszketés megszűnik.

Eltávolítás manuálisan. A kezelőorvos javasolhatja a fésülést (egy speciális tetű elleni fésűvel) a kémiai kezelések mellett (vagy azok alternatívájaként). A gyógyszeres kezelések nem 100%-ban hatékonyak, ezért a kézi eltávolítás is fontos lehet.

A fésülés megkezdése előtt vizezd be a hajad, ez átmenetileg leállítja a tetvek mozgását. Ha lehetséges, a legjobb, ha valaki másra bízod a fésülést, aki látja, hogyan távolítja el fizikailag a hajadból a rovarokat.

Amíg biztosan ki nem irtottad őket, ne menj közösségbe, mivel tetűjárványt is elindíthatsz.

Néhány fontos dolog, amit NE tegyél: Ne használj hajszárítót a fejbőr kezelését követően. Egyes tetvek elleni készítmények gyúlékony összetevőkből állhatnak. Ne használj illóolajokat a fejbőrön lévő tetvek kezelésére, mert allergiás bőrreakciókat okozhatnak.

Hogyan előzheted meg a fejtetű visszatelepedését?

A tetvek eltávolítása bonyolult lehet, mert a fejbőrön kikelt selymek sokáig ott maradhatnak, vagy ismét megtelepedhetnek, ha még mindig az ágyneműn vagy egyéb tárgyakon vannak. Mit kell tenned, ha tetvek voltak a fejbőrödön vagy a családban?

Mosd ki az ágyneműt és a ruháidat, amelyet a közelmúltban használtál. Használj nagyon forró vizet (90 fok), majd érdemes betenni a tiszta ruhákat a szárítógépbe is, hogy a forró levegő biztosan megsemmisítsen minden lárvát.

A nem mosható tárgyakat vidd a vegytisztítóba vagy tedd légmentesen záródó zacskóba 2 hétre.

Porszívózd fel a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat, valamint az autóüléseket.

Áztasd be forró vízbe a hajápolási cikkeket, például a fésűket, hajgumikat, hajcsatokat, fejpántokat és keféket, vagy egyszerűen dobd ki őket.

Mivel ugyanabban a házban a tetvek könnyen átkerülhetnek emberről emberre, a családtagokat is ellenőrizni kell.

Íme, néhány módszer a tetvek elkerülésére

Kerüld a fej-fej érintkezést, például edzőteremben vagy sportolás közben.

Ne oszd meg másokkal a fésűket, keféket, sapkákat, sálakat, kendőket, hajgumikat, hajpántokat, törölközőket, sisakokat vagy egyéb személyes dolgokat.

Ne feküdj olyan ágyneműre, párnára és szőnyegre, amit nem sterilizáltál ki.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

bőrhaj