korpás haj
#Testi problémák

A korpás hajról

2023.11.05.
1 perces olvasási idő

Egyik legfőbb ékességünk a hajunk, amit ápolni kell, hogy az mindig tiszta, egészséges, csillogó legyen. A boltokban manapság rengeteg fajta sampon, balzsam és pakolás kapható, melyek gyógyírt jelenthetnek a korpa ellen, ezeket nem árt okosan használni.

A korpásodás a hajas fejbőr fokozott és rendellenes hámlása. Valódi okozója a Pityrosporum ovale nevű gomba, amely normál esetben is jelen van a fejbőrön, de a korpásodás időszaka alatt jelentősen elszaporodik.

A korpásodás kialakulásának rengeteg oka lehet. A szakértők leginkább a légkör szennyezettségét teszik felelőssé érte. A korpásodás másik oka lehet a B-vitamin hiánya, ám gyakran okoz korpásodást az állandó stressz is. Ez esetben a pihenés sokkal hatékonyabb, mint a különféle samponok.

Mit tehetünk a korpásodás ellen?

A fentiekből nyilvánvaló, hogy a makacs korpa eltüntetéséhez életmódbeli változtatásokra is szükség lehet, de ezeken túl sok más fegyver is a rendelkezésünkre áll. A cél a túlszaporodott gombák visszaszorítása, de nem teljes eltüntetése, hisz ezek normális bőrflóránk részét képezik.

Vannak olyan készítmények, amelyek gátolják a bőr szarusodását, illetve más anyagok az elszarusodott rétegeket oldják fel, illetve a faggyútermelést csökkentik. Ehhez társulhatnak az olyan fertőtlenítő hatású hatóanyagok, amelyek a káros mikroorganizmusokat pusztítják, vagy azok szaporodását gátolják. A korpásodást gátló szerek leggyakoribb hatóanyagai a kénszármazékok. A megfelelően megválasztott korpásodás elleni szereket eleinte hetente kétszer-háromszor kell alkalmazni, amit a későbbiekben heti egy alkalomra csökkenthetünk.

Nagyon fontos a megfelelő módon történő hajmosás is!

A hajmosás lényegében nem a haj közvetlen kezelését, hanem inkább a fejbőr ápolását jelenti. Zsíros haj nincs, csak a zsíros fejbőr. A samponok tisztítják ugyan a hajat, de a lényeg a fejbőr tisztán tartása és a mosás közbeni masszírozás. A masszírozás 1-2 percig tartson, fontos, hogy ne dörzsöljük, hanem ujjbegyeinkkel körkörösen masszírozzuk a fejbőrünket.

Hajunkat érdemes kétszer samponozni. Mindkét hajmosás után teljesen öblítsük le a hajunkat!

(KamaszPanasz - G.V.)