haj
#Testi problémák

A zsíros haj ápolása

2014.12.17.
1 perces olvasási idő

Zsíros haj és bőr - a kamaszkor velejárója. Úgy tűnhet, hogy minden nap máshol nő új szőrzeted, és minden ok nélkül izzad a tested, olyan szagokat érzel magadon, amelyeket azelőtt soha. Mit kell tenned ilyenkor?

Azok a hormonok, melyek a pattanásokat okozzák, nagy szerepet játszanak a zsíros haj kialakulásában is. Néha a hajad annyira zsíros lehet, mintha nyakon öntöttek volna egy vödör motorolajjal. Minden egyes hajszál tövében található egy faggyúmirigy, mely azért van, hogy a haj fényes legyen és vízálló. Kamaszkorban a faggyúmirigyek nagyon sok olajat termelhetnek, ez eredményezi azt, hogy a hajad túl ragyogónak, olajosnak és zsírosnak tűnik.

Mit tehetek ellene?

Ha naponta, vagy kétnaponta hajat mosol, azzal kordában tarthatod a zsírosodást. Sok sampont fejlesztettek ki erre a problémára. Ezeket általában drogériákban beszerezheted, viszont a sokfajta márka közül lehet, hogy nem mindegyik megfelelő. Kérdezz meg egy kozmetikust, hogy ő mit javasol.

Hajmosás

Hajmosásnál mindig használj meleg vizet (de ne túl meleget), és ne használj nagyon nagy mennyiségű sampont. Ne dörzsöld nagyon keményen, csak annyira, hogy a sampon habot alkosson a fejeden. Az erős dörzsöléstől a hajad nem lesz tisztább, viszont megsértheted vele a fejbőrödet, és roncsolhatod a hajadat. Nemcsak a jó sampon a fontos, hanem szükség van hajöblítőre is. Természetesen az a legjobb, ha természetes alapanyagból készül.

Hajszárítás

Ne szárítsd, vagy dörzsöld törölközővel a nedves hajat, helyette csavard törülközőbe, és hagyd megszáradni szobahőmérsékleten! Ha ez nem lehetséges, mert nincs időd, vagy hűvös van a szobában, akkor használj hajszárítót, de alacsony fokozaton, mert a túl meleg levegő is fokozza a faggyútermelést. Hideg időben ne menj ki az utcára közvetlenül hajszárítás után, várj legalább fél órát!

Óvatosan a zselékkel!

Amikor zselézed a hajadat, vagy más kozmetikai szereket veszel igénybe, figyelj nagyon azokra a termékekre, amiket használsz. Egyes termékektől a hajad még zsírosabbnak tűnhet, fénytelenné, merevvé teszik a frizurát, a hajlakk pedig még a hajvégeket is roncsolja! Keresd azokat a szereket, amiken fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz olajat vagy zsírt!

(G. V.)