haj
#Testi problémák

A zsíros haj ápolása

2024.04.10.
2 perces olvasási idő

Zsíros haj és bőr - a kamaszkor velejárója. Úgy tűnhet, hogy minden nap máshol nő új szőrzeted, és minden ok nélkül izzad a tested, olyan szagokat érzel magadon, amelyeket azelőtt soha. Mit kell tenned ilyenkor?

Azok a hormonok, melyek a pattanásokat okozzák, nagy szerepet játszanak a zsíros haj kialakulásában is. Néha a hajad annyira zsíros lehet, mintha nyakon öntöttek volna egy vödör motorolajjal. Minden egyes hajszál tövében található egy faggyúmirigy, mely azért van, hogy a haj fényes legyen és vízálló. Kamaszkorban a faggyúmirigyek nagyon sok olajat termelhetnek, ez eredményezi azt, hogy a hajad túl ragyogónak, olajosnak és zsírosnak tűnik.

Mit tehetek ellene?

Ha naponta, vagy kétnaponta hajat mosol, azzal kordában tarthatod a zsírosodást. Sok sampont fejlesztettek ki erre a problémára. Ezeket általában drogériákban beszerezheted, viszont a sokfajta márka közül lehet, hogy nem mindegyik megfelelő. Kérdezz meg egy fodrászt, hogy ő mit javasol.

Hajmosás

Hajmosásnál mindig használj meleg vizet (de ne túl meleget), és ne használj nagyon nagy mennyiségű sampont. Ne dörzsöld nagyon keményen, csak annyira, hogy a sampon habot alkosson a fejeden. Az erős dörzsöléstől a hajad nem lesz tisztább, viszont megsértheted vele a fejbőrödet, és roncsolhatod a hajadat. Nemcsak a jó sampon a fontos, hanem szükség van hajöblítőre is. Természetesen az a legjobb, ha természetes alapanyagból készül.

Ha nem volt időd hajat mosni, még vannak alternatív lehetőségeid:

  • A hintőpor remekül felszívja a zsírt - szórj egy kicsit a hajadra, majd fésüld át az egészet.
  • A száraz sampon is jó megoldás lehet, bármelyik drogériában beszerezhető.

Hajszárítás

Ne szárítsd vagy dörzsöld törölközővel a nedves hajat, helyette csavard törölközőbe, és hagyd megszáradni szobahőmérsékleten! Ha ez nem lehetséges, mert nincs időd, vagy hűvös van a szobában, akkor használj hajszárítót, de alacsony fokozaton, mert a túl meleg levegő is fokozza a faggyútermelést. Hideg időben ne menj ki az utcára közvetlenül hajszárítás után, várj legalább fél órát!

Óvatosan a hajfixálókkal!

Amikor hajfixálót teszel a hajadra, vagy más kozmetikai szereket veszel igénybe, figyelj nagyon azokra a termékekre, amiket használsz. Egyes termékektől a hajad még zsírosabbnak tűnhet, fénytelenné, merevvé teszik a frizurát, a hajlakk pedig még a hajvégeket is roncsolja! Keresd azokat a szereket, amiken fel van tüntetve, hogy nem tartalmaz olajat vagy zsírt!

Óvatosan a balzsamokkal!

A túl sok balzsam még zsírosabbá teheti a hajad. Használj kifejezetten zsíros hajra fejlesztett balzsamot, és ügyelj a mennyiségre. Elég, ha hetente egyszer használsz balzsamot vagy pakolást. Használj kis mennyiséget, és a hajtövet ne kend be vele. Ha természetes alternatívára vágysz, használj némi olívaolajat citrommal. Kend be vele a hajad, majd mosd le samponnal. Ha nagyon zsíros a hajad, akkor ne használj balzsamot, ugyanis ez is okozhatja a problémát.

Fésülködés

Csal annyira fésülködj meg, hogy a hajad jól álljon. A túl sok fésüléstől nemcsak töredezik a hajad, hanem zsírosodik is.

Ne piszkáld!

Te is csavargatod a hajad, ha órán unatkozol? Rendszeres beletúrsz, piszkálod, alakítgatod? Szokj le erről, hiszen a folyamatos piszkálás miatt zsírosodik a hajad. Ha könnyen gubancos lesz a hajad, tarts magadnál egy ritka fogú fésűt, és ezzel fésüld meg az ujjaid helyett.

Rendszeresen járj fodrászhoz!

Ne feledd a fodrászt sem. 2-3 havonta érdemes elmenned és a töredezett hajvégeket levágatnod. Ezáltal a hajad nemcsak erősebbnek és egészségesebbnek fog látszani, hanem valóban az is lesz. Ha halogatod a fodrászt, legközelebb még többet kell belőle vágni.

Hajvasaló, hajsütő

Ha rendszeresen vasalod vagy göndöríted a hajad, akkor ne számíts arra, hogy a zsírosság elmúlik. Kíméld a hajad, és próbáld meg természetes módon hordani.

Ha göndör a hajad

A természetesen göndör haj kevésbé hajlamos a zsírosodásra. Hordd kiengedve a lokniaidat!

Figyelj arra is oda, hogy ne kösd össze mindig a hajad. Néha szüksége van arra, hogy szabadon hagyd, illetve a túl gyakori hajgumihasználattól zsírosodhat és töredezhet is. Még véletlenül se használj olyan termékeket, amelyek “bársonyossá” és “puhává” teszik a hajad, hiszen a zsíros haj számára ez maga a rémálom.

Mindig jól gondold meg, hogy mit kensz magadra, ahol csak tudod, kerüld a mesterséges készítményeket és a vegyszereket!

(KamaszPanasz - G. V.)