testápolás
#Testi problémák

Hajmosás – jólesik naponta, de nem árt a fejbőrödnek?

2024.02.27.
1 perces olvasási idő

Sokszor nincs is jobb annál, mint este a zuhany alatt állva végiggondolni a nap eseményeit, élvezni ahogy a víz végigcsorog a fejeden, s kellemesen hűsít. A túl sok hajmosás azonban eltávolíthatja a fejbőr által termelt faggyút, ami létfontosságú az egészséges, fényes hajhoz.

A mindennapos hajmosás, mely csak vízzel történik, fejbőrünknek nem ártalmas, nem káros, viszont hajszálaink egy idő után durva, száraz tapintásúvá válhatnak. A festett haj megkopik, színe élettelenné, fénytelenné válik. Ha sampont is használunk, a mindennapos hajmosás kiszáríthatja, korpássá, viszketővé teheti a fejbőrt. Ezért érdemes a sampont és a balzsamot a megszokott módon, heti egy-két alkalommal használni.

Annak ellenére, amit a samponreklámok elhitetnek veled, a gyakori hajmosástól sokszor nem jobb, hanem rosszabb állapotba kerül a hajad. Nem ritka, hogy az emberek napi rendszerességgel mossák meg a hajukat samponnal. Mindez a tisztítás száraz, sérült hajhoz vezethet. De úgy tűnik, egyre nagyobb a törekvés a sampon teljes elhagyására vagy a természetes összetevőjű samponok és kondícionálók használatára.

Milyen gyakran kell hajat mosnod?

Számos tényező növelheti a hajmosás szükségességét.

Zsírosodás

A haj zsírosodása a legnagyobb bűnös az általunk „piszkosnak” tartott haj mögött. A hajat petyhüdtté és csomóssá teheti. Az, hogy mennyi faggyút termel a fejbőröd, függ az életkortól, genetikától, nemtől és környezettől. A gyerekek és az idősebb felnőttek nem termelnek annyi faggyút, mint a tizenévesek vagy fiatal felnőttek.

Hajtípus

Az egyenes és vékony hajat gyakrabban kell mosni, mint a göndör vagy hullámos hajat. Az egyenes hajat könnyen bevonja a faggyú, ami azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban zsírosodik. A vastag, hullámos vagy göndör haj azonban hajlamos kiszáradni. A faggyú fontos része a szép, jól definiált fürtöknek, mert a göndör hajnak több nedvességre van szüksége ahhoz, hogy puha maradjon.

Izzadás

Senki sem lepődik meg azon, hogy egy izzadt edzés összezavarhatja a dolgokat. Az, hogy mennyire izzadsz, nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakran kell hajat mosnod.

Hajformázó termékek

A hajformázó termékek könnyen lerakódhatnak a hajon és a fejbőrön, és irritációt és károsodást okozhatnak. Az ilyen termékek gyakori vagy erős használata azt jelentheti, hogy gyakrabban kell hajat mosnod.

Próbáld csak 3-4 naponta megmosni a hajad, mivel ez lenne az optimális. Ha nagyon nem bírod, használj száraz sampont, amivel kicsit felfrissítheted a hajad két mosás között.

Tipp: Mosd meg a hajad, majd egy kevés mézet oszlass el rajta. Tégy rá fóliát, majd 15 perc múlva öblítsd le langyos vízzel! Egyszerű praktika, melytől a hajad új életet nyer.

(KamaszPanasz - N.N.)