haj
#Testi problémák

Gyönyörű haj olcsón, természetesen

2014.10.14.
2 perces olvasási idő

Az egészséges és szép hajért sokan sokféle módszert kipróbálunk. Ám felmerül a kérdés: nem túl drágák a hajápoló termékek és kezelések? Igen, azok – de nem is feltétlenül kell megvenned őket.

A saját konyhádban is megtalálhatóak a szükséges hozzávalók, így nemcsak pénzt, de időt is megspórolhatsz a következő tippekkel.

Szódavíz

A rakoncátlan hajjal olykor meggyűlik a bajunk, ezért ha a hajad kezelhetetlenné válik, csak próbáld ki az alábbi a módszert! A szódavíz nemcsak fényessé és puhává teszi a hajat, de megbirkózik a kócokkal is.

Recept: Fél adag nem ízesített szódavizet keverj össze fél adag csapvízzel. Hajmosás után öblítsd ki a hajadat a keverékkel. Minél hosszabb a hajad, annál többre lesz majd szükséged.

Hetente néhányszor nyugodtan használhatod hajmosás után.

Méz és olívaolaj

A két összetevő remekül működik együtt: a méz súlyosabb, míg az olaj könnyedebb – így pont kiegyensúlyozzák egymást és együttesen még hatásosabbak!

Recept: Tölts kb. 5 evőkanál olívaolajt egy kis tálkába. Adj hozzá néhány csepp mézet, miközben folyamatosan kevergeted, egészen addig, míg a készítmény lágy, kezelhető és nem túl ragadós lesz. Masszírozd be a masszát a nedves hajba, hogy az teljesen átitatódjon egészen addig, amíg a krém egyenletesen oszolik el rajta, majd fedd be valamivel a fejedet (pl. egy zuhanysapkával)! A pakolást 90 percig hagyd a hajadon, ezután öblítsd le és mosd meg a hajadat. Az olívaolaj és a méz arányát a szükségleteidnek megfelelően meg is változtathatod.

Használd a kezelést hetente – illetve száraz haj esetén kéthetenként.

Aloe vera

Az aloe vera nagyon hatásosan ápol, nyugtatja a fejbőrt és megszabadít a kócoktól is! A korpásodás meggátlása mellett a hajnövekedést is segíti.

Recept: Kb. 120 ml vizet és kb. 120 ml aloe verát önts egy kisebb tálba és gyengén kevergesd egy kanállal. Töltsd a tál tartalmát egy spray-szóró dobozba és rázd fel! Adj a keverékhez 10 cseppet a kedvenc illóolajodból és enyhén rázd fel újból az egészet.

A keveréket alkalmazd naponta vagy amikor csak akarod.

Kókusztej és rozmaring

A kezelés minden összetevője igen hatékony már önmagában is. A kókusztej erősíti és ápolja a hajszálakat, így gyakran használják hajápoló szerekhez.

Recept: Tegyél egy háromnegyed csésze kókusztejet és 2 teáskanálnyi rozmaring levelet egy kis serpenyőbe. Ezt követően rakj rá egy fedőt és hagyd alacsony tűzön 25 percig – miközben folyamatosan kevergeted, hogy a kókusztej ne égjen le az aljára. Szűrd le a leveleket és a tejet töltsd egy kis üvegbe, majd keverj bele kb. egy teáskanál E-vitamin olajat. Ezután masszírozd bele a pakolás felét a megmosott és megszárított hajba és hagyd hatni legalább 1 órán át (vagy egész éjszakára). Majd öblítsd ki és akár újra meg is moshatod a hajadat! A maradékot tedd be a hűtőbe.

Egy adag elég 2 alkalomhoz, így 10 napon belül kétszer is ápolhatod vele a hajadat.

Hagymalé és méz

Az egészséges hajnak nagyon hasznos a hagyma, főleg, ha a hajad hajlamos az elvékonyodásra vagy a hajhullásra.

Recept: Facsard ki egy kisebb méretű hagyma levét, ezután adj hozzá 1-2 teáskanál mézet, ami enyhíti a kellemetlen szagot. A keveréket felkenheted az egész hajadra, vagy csak a szükséges pontokra is! Éjszakára is hagyd magadon és lehetőleg ne is fedd le (de a párnádat letakarhatod valamivel). Másnap reggel mosd ki a hajadból, így a szagtól is megszabadulhatsz. – Viszont ha óvatos akarsz maradni, a készítménybe önthetsz 1-2 cseppet a kedvenc illóolajodból.

A kezelést heti 1-3 alkalommal alkalmazd.

Ha mégis hiányozna valamelyik hozzávaló, helyi élelmiszerboltokból, drogériákból vagy bioboltokból beszerezheted őket.
(B.Cs.)