hajfestés
#Testi problémák

Hajfestés otthon, ha költségkímélően kívánsz változtatni külsődön

2024.02.19.
3 perces olvasási idő

Manapság egyre nagyobb teret hódít hajunk színének állandó változtatása nem csak a lányok, hanem már a fiúk körében is. De miért is van ez? A válasz igen egyszerű: próbálunk kitűnni a többiek közül, mindig változtatni valamit magunkon, hogy társaink mindig felfigyeljenek ránk.

Az is elegendő indok, hogy egyszerűen nem tetszik a színe a hajkoronánknak, vagy mert túl barna, túl szőke vagy épp inkább se színű. Ezeken a problémákon otthon manapság már igen egyszerűen lehet segíteni.

Hogyan hat ez a pénztárcádra?

Ez az egyik probléma a tizenévesek körében, az ár. Ha bemész egy drogériába és megszemléled a polcokat, akkor nagyban eltérnek azok a bizonyos számok egymástól, az olcsóbbaktól egészen a több ezer forintig is terjedhet egy dobozka ára (ami hosszú hajúak esetében első festéskor elég kevés, minimum 2 doboz szükséges). Az ár sok mindentől függ: márka, minőség, hajfesték vagy hajszínező.

Melyiket válasszam?

Három típusú festő és színező anyagot különböztetünk meg:

A hajszínezők, (habok és festékek) élénkítik az eredeti hajszínt, ezek károsítják legkevésbé a haj szerkezetét. hajfestésA színezőben található nagyméretű festékmolekulák a hajszál felületére tapadva színezik a hajat, de nem hatolnak a szál belsejébe (ellentétben a tartós hajfestékkel). Hatásuk néhány (2-3) mosásnál nem tart tovább. Akkor is bátran használhatod, ha először próbálkozol a hajfestéssel, mivel ha elsőre nem sikerült eltalálnod a színt, ez hamar lekopik a hajadról.

A tartós hajszínezők és féltartós hajfestékek a hajat nem világosítják, inkább csak új árnyalatot adnak a természetes hajszínnek. A tartós hajszínezők festékanyagai szintén a haj felületén tapadnak meg, és körülbelül 6-8 mosás után válnak le a hajszálakról. A féltartós hajfestékek nagyobb molekulái a hajszál felszínén maradnak, a kisebb molekulák a hajszál sérülésein át a haj külső rétegébe is beékelődnek. Ezáltal a szín tartósabb lesz, 15-20 hajmosást is kibír.

A tartós hajfestékek használatával a természetes hajszíntől akár két árnyalattal eltérő hajszín, és hosszú távú eredmény érhető el. Valóban tartósak, mert ezek a festékek csak a festett hajjal együtt távoznak a fejről. Ugyanakkor ezek a legdrasztikusabb beavatkozást eredményező készítmények. Kis színtelen molekulákból állnak, melyek a hajszál belsejébe hatolnak. A színhatás eléréséhez oxidálószerre van szükség. A legtöbb esetben ez hidrogén peroxid, mely roncsolja a hajszálakat. Újra festeni csak a lenövés miatt 6-8 hét után, a hajszálak tövénél szükséges.

Színválasztás

Színválasztás előtt mindenképp a saját eredeti hajszínedet kell meghatározni, mert a festés színeredménye sokban függ ettől. A legtöbb hajfesték dobozán találsz ilyet, hogy „Mi lesz az eredmény?”, vagy „Melyik színárnyalatot fogom kapni?” alatta három különböző hajszín és a festés után várható színeredmény, innen tudhatod meg az eredeti hajszíned ismeretében, hogy milyen lesz a hajad.

Amit tudnod kell!

A hajfestés biológiailag nem természetes folyamat. A festékkészítményekben lévő vegyi anyagok hatására a haj szerkezete megváltozhat, akár az eredeti hajszíned is más lehet (általában sötétebb). Sérül a haj külső rétege, de a belső kéreg és a pigmentszemcsék is roncsolódhatnak. A hajkezelő szerek közül a dauer víz után a legtöbb hajkárosodást a hajfestékek okozzák. E mellett színező anyagok a fejbőrön keresztül a szervezetbe jutva egyéb egészségügyi problémát, például allergiát is okozhatnak, ezért van minden dobozon feltüntetve, hogy mindenképpen hajfestés előtt 48 órával végezz bőrpróbát a festékkel amit használni szeretnél.

Az is igaz azonban, hogy a kozmetikai készítmények közül a hajfestékek az egyik legalaposabban tesztelt, és ellenőrzött termékek közé tartoznak. Az Európai Unióban a fogyasztási cikkekkel foglalkozó tudományos bizottság évente felülvizsgálja a hajfestékekben alkalmazott anyagok egészségkárosító kockázatának vizsgálati eredményeit, és a károsnak ítélt anyagok hajfestékekben való használatát jogszabályban betiltja.

Tippek

Sosem lesz ugyanolyan a színárnyalat, mint a dobozon lévő modellnek - erre jobb, ha felkészülsz. Ha fodrászkellékes üzletben vásárolsz, meg tudod nézni, milyen szín lehet elérni az adott árnyalattal, azonban a te hajad nem biztos, hogy eléri majd ugyanazt az árnyalatot.

Ügyelj rá, hogy ne színeződjön el - ha csak a tövét fested, érdemes a többi részére kondícionálót vagy olajat tenni, hogy lemosásnál ne fogja meg a hajad többi részt.

Szerezz be jó minőségű ecsetet és tálat - ebben sokkal könnyebben ki tudod keverni a festéket és adagolni is egyszerűbb lesz. Illetve érdemes befognod egy törölközőt, amit csak erre a célra használsz majd.

Ne feledd!

A festék használata előtt (különösen első használatkor, márka, típus vagy színváltásnál) mindig bőrpróbát kell végezni. A kiválasztott festékből egy cseppet az alkar bőrére kell kenni (vagy fül mögé), s ha 24-48 órán belül semmilyen irritációt (bőrpír, viszketés, egyéb tünet) nem okoz, akkor nagy valószínűséggel a fejbőrnek sem fog ártani. Ha csak a legkisebb probléma vagy gyanú felmerül, a festést nem szabad elvégezni. Túlérzékenységi reakciót a legtöbbször a szélsőséges színek, a fekete és a szőke szín árnyalatai okoznak

(KamaszPanasz - K.I.)

Kapcsolódó címkék

haj