szex
#Vágyak

Vérzés szex után: mi okozhatja?

2023.02.24.
1 perces olvasási idő

Az együttlétet követően ijedten veszed észre, hogy véres lett a lepedő? Ne ess pánikba: inkább próbáld meg kideríteni, mi lehet a baj!

A szexuális aktus után fellépő vérzést kontaktvérzésnek nevezzük. A vérzés milyensége függ attól, hogy mi okozza, de általában élénkpiros és híg vér távozik a hüvelyből. Lehetséges, hogy a vérzés pár perc után elmúlik, de az is előfordulhat, hogy még napokkal a szex után is barnás folyást fogsz észlelni.

Mi okozhat kontaktvérzést?

Ha a szűzhártya nem szakad át teljesen

Előfordulhat, hogy a szűzhártya nem az első aktusnál, hanem a következő alkalmak során szakad át teljesen. Ez ugyanúgy vérzéssel jár, mintha még érintetlen lennél.

Sok lány számol be arról különböző fórumokon, hogy az első szeretkezést követően a megszokott pár csepp vér helyett napokig vérzett. Valószínűleg ugyanez az oka ennek a jelenségnek is.

Méhszájseb

Neve ellenére nem sebről van szó. Gyakorlatilag minden esetben ismétlődő méhnyak-gyulladások következtében jön létre. A méhszájat a hüvely felől többrétegű laphám borítja, ami a gyulladások következtében elpusztul és a helyét a méhnyakat borító vékonyabb és vérbővebb hengerhám foglalja el. A méhszájseb élénk, sötétvörös színű (ami élesen kiugrik gyöngyház színű környezetéből) és nagyon vérzékeny. Ha valami megsérti a nyálkahártyáját, vérzés jön létre, így akár szex is kiválthatja.

(Forrás: csakmiketten.hu)