szex
#Vágyak

Ha kimarad egy tabletta ...

2010.05.10.
2 perces olvasási idő

Beleejtettem a mosdóba a soros fogamzásgátló tablettám, s helyette egyből a következő napit vettem be, vagyis a 28 napos ciklusból a végén hiányozni fog egy tabletta. Nem lesz baj belőle? Csinálhatom-e azt, hogy a hét helyett nyolc placebo tablettát szedek be, s utána kezdem el az új adagot, ahogy kell? Esetleg kezdjem el szedni egy nappal korábban a következő adagot? Vagy mit tegyek?

Kedves Olvasónk!

Remélhetőleg beszéltél a nőgyógyászoddal is ez ügyben. Mert hát mindaz, amin itt töprengsz, sürgős vagy azonnali segítséget kívánt volna, s ilyenkor az a legjobb, ha rögtön tanácsot kérsz valakitől, nem pedig arra vársz, hogy majd a neten választ kapsz. Ha nincs más megoldás, akár sürgősségi telefonon is kérhetsz segítséget.

Ha elvész, vagy valamilyen más okból kimarad egy tabletta, a legjobb ha beszélsz a nőgyógyászoddal (vagy más egészségügyi szakorvossal), aki a gyógyszert felírta, hogy mi a teendő.

Arról van szó ugyanis, hogy a különböző típusú fogamzásgátló tablettákat más-más hormonális összetevők alkotják, és kihagyásuk esetén a lehetséges következmények is mások. Némely esetben megteheted, hogy a tabletta elmaradását követő napon egyszerűen újra kezded szedni őket a szabályos ciklusodnak megfelelően, s a dolgok mehetnek tovább a maguk útján.

Más esetekben a kihagyott pirula (vagy a placebo hét meghosszabbodása) esetén komolyan fennáll annak a veszélye, hogy csakugyan teherbe esel. Valójában ez attól függ, milyen tablettát szedsz. Továbbá azzal is tisztában kell lenned, hogy némelyik készítmény több fázisú, ami azt jelenti, hogy az adott csomagban levő fogamzásgátló tabletták más-más hormonokat tartalmaznak.

Attól függően, hogy melyik tabletta maradt ki (illetve melyik fázisból), a nőgyógyászod különböző tanácsokat adhat, hogy mitévő legyél.

A kihagyott tabletta (vagy a placebo hét 8 naposra nyújtása) következtében csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága, ezért amikor újra az előírásoknak megfelelően kezded szedni a tablettákat, szükséged lehet egy biztonsági eljárásra, hogy visszatérhess a hét napos placebo ciklusra.

Megint csak a nőgyógyászodnak kell tudnia, melyek az általad szedett tabletta fő jellegzetességei, s ennek megfelelően dönti el, hogy szükséges-e ez a biztonsági eljárás. A biztonság kedvéért, amíg nem sikerül beszélned a nőgyógyászoddal, érdemes fontolóra venned óvszer vagy más fogamzásgátló eszköz használatát.

Ahhoz, hogy megfelelő információkat kapj az orvosodtól, nem kell feltétlenül felkeresned a rendelőjében. Ha úgy gondolod, hogy telefonon is kielégítő tájékoztatást kaphatsz tőle (vagy akár az intézet más tagjától), ily módon is megválaszolhatja a kérdéseid. Ugyancsak érdemes előkeresned a tablettákhoz mellékelt tájékoztatót (többnyire egy kicsi, többszörösen összehajtott papírlap), amely az adott tablettára vonatkozó útmutatásokat tartalmazza, valamint azt is, mi a teendő kimaradt tabletta esetén.

Ha attól tartasz, hogy teherbe esel, bevehetsz egy esemény utáni tablettát. Ezt a tablettát nálunk jelenleg csak orvos írhatja fel.

Egy tabletta kimaradása után az a leghelyesebb, ha nyomban többfelé is tájékozódsz; a legmegbízhatóbb információkkal azonban ez esetben a nőgyógyászod szolgálhat.

(Ő.B.)