ágybavizelés
#Testi problémák

Tinédzserkori ágybavizelés

2024.03.22.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy egy kisgyermek, aki ágyba vizel, nem lepi meg a szülőket, de egy tinédzser, akinek ugyanez a problémája, váratlan lehet. Ám ez tinédzserkorban valójában nem ritka. Mi az enuresisnocturna? Milyen terápiás módszerek léteznek?

A tanulmányok azt mutatják, hogy az éjszakai ágybavizelés vagy éjszakai bevizelés a 12 éves gyermekek 2-3%-ánál fordul elő, míg a késő tinédzserkorúak 1-3%-ánál. Gyakoribb a fiúk körében.

Felnőtteknél a megtelt hólyag ébresztőt küld az agynak az éjszaka közepén. Ez az a képesség, amivel nagyon fiatal gyerekek nem rendelkeznek. Az, hogy milyen gyorsan fejlődik ki, egyénenként változhat. Vannak, akik már az óvodáskorban abbahagyják az éjszakai bepisilést, mások később.

Enuresisnocturnával akkor diagnosztizálunk valakit, ha az ágyba vagy ruhába vizelés ismételten, legalább három hónapon át megjelenik, hetente legalább kétszer, öt éves kor felett és szociális vagy foglalkozásbeli (iskolai) zavart okoz.

Íme, néhány tényező, amelyek befolyásolják az időben történő felébredés képességét:

Genetika: Ha mindkét szülőnél jellemző volt az éjszakai bepisilés későbbi életkorig, 77% az esélye annak, hogy a gyermeknél ugyanaz a probléma.

Húgyhólyag-problémák: Egyes tinédzsereknek kisebb a hólyaguk, amelyek nem tudnak sok vizeletet tartani. Másoknál izomgörcsök vannak, amelyek problémát okoznak.

Alvászavarok: A tinédzserek nagyon nyugodtan alszanak. Vannak, akik nem tudnak annyira sem felébredni, hogy kimenjenek a fürdőszobába, mielőtt „balesetet szenvednének”. Más tinédzsereknek lehet alvászavaruk, például alvási apnoéjuk, ami megnehezíti számukra az ébredést.

Szokatlan alvási szokások: A legtöbb tinédzser nem alszik eleget iskolai napokon. Sokan napközben szunyókálnak, vagy hétvégén későn alszanak el. Ezek az alvási minták megnehezíthetik a húgyhólyagnak az aggyal történő kommunikációját alvás közben.

Stressz: A stresszes események, mint például az iskolaváltás vagy a válás, ágybavizeléshez vezethetnek. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a stresszes gyerekeknél gyakoribb ez a probléma.

Orvosi problémák: A húgyúti fertőzések és más egészségügyi állapotok hirtelen ágybavizeléshez vezethetnek. A probléma része lehet a cukorbetegség vagy a székrekedés is.

Mit lehet tenni ellene?

Folyadékbevitel csökkentése

Korlátozd az italfogyasztást lefekvés előtt és után. Inkább maradj jól hidratált napközben.

Fürdőszoba lefekvés előtt

Az üres hólyag csökkentheti az ágybavizelés valószínűségét. Így lefekvés előtt mindenképp látogasd meg a mosdót.

Riasztók és érzékelők

A speciális riasztók felébreszthetnek, amikor nedvességet érzékelnek az ágyneműn. Az érzékelő zümmög vagy sípol a nedvesség első jelére. A zaj felébreszt, hogy használhasd a mellékhelyiséget. Idővel ez a viselkedésmódosítási technika segít megtanulni, hogy időben felismerd a telt hólyagot.

Gyógyszer

Az ágybavizelésre nem létezik tablettás gyógymód. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni a vesék által termelt vizelet mennyiségét. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek lehetővé teszik, hogy a hólyag több vizeletet tartson meg. De minden esetben orvos feladata eldönteni, ha kell szedned bármilyen gyógyszert.

Beszélgetés terápia

A terápia segíthet, ha változással, konfliktussal vagy az ágybavizelés okozta érzelmi problémával küzdesz. Mivel előfordulhat, hogy szégyent vagy zavart érzel, még az önértékelésed és a társadalmi életed is érintheti. A beszélgetés terápia bármilyen testkép-problémát, önbizalmat és érzelmi zűrzavart segíthet kezelni.

Amennyiben a mindennapos apró változások sem segítettek megoldani a helyzetet, kérd orvos segítségét, hogy kideríthesse, nem áll-e fizikai ok a háttérben. Ha a szükséges vizsgálatokat elvégeztétek és minden eredmény negatív, érdemes lehet pszichológus segítségét igénybe venni, hiszen az ágybavizelés gyakran lelki eredetű problémára vezethető vissza.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)