hepatitisz
#Betegségek

Mi is az a Hepatitis B?

2011.02.09.
2 perces olvasási idő

Biztosan sokan hallottatok már a Hepatitis B nevű vírusról, de tényleg mindegyikőtök tudja, hogy valójában mi is ez a betegség? Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk magunkat megvédeni ettől a betegségtől. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet tudjunk meg róla.

A hepatitis egy olyan fertőzés, mely a májat támadja meg. A vírusok azon csoportját melyek májfertőzéseket okoznak, Hepatitisnek nevezzük. A hepatitis egyes vállfajai komoly betegségeket okozhatnak, legrosszabb esetben pedig halálhoz is vezethet a betegség.

Hepatitis B

A hepatitis vírusok 3 típusa szexuális úton terjed. A leggyakrabban előforduló vírus a Hepatitis B (HBV), mely a testváladékon, a véren, és egyéb nemi váladékon keresztül terjed. Évente csak Amerikában 46 000-en betegednek meg. Nem válogat, minden korosztályból szedi az áldozatait, de leginkább mégis a 20 - 49 év közöttieket támadja.

Hepatitis A

A Hepatitis A (HAV) többféleképpen terjedhet. Például, ha a mosdó után nem mosunk kezet, az ételen keresztül is a szervezetünkbe juthat. De ugyanúgy tud szex közben is terjedni. Viszont megnyugtató, hogy nem egy hosszú idejű fertőzés, és az ember csak egyszer kaphatja el, és vakcina is van ellene.

Hepatitis C

A Hepatitis C (HCV) szinte csak akkor terjed, ha közvetlenül érintkezünk a fertőzött vérével. Nagyon ritkán terjed szexuális úton, de előfordulhat. Általában azonban akkor terjed, ha az illetőnek másik fertőzése is van. Hosszú ideig tartó fertőzést, és krónikus májbetegséget okoz.

Nagyon nehéz megállapítani, hogy Hepatitis B-nk van. Ennek az oka roppant egyszerű, ugyanis a betegség néha teljesen tünetmentes. Minden második fertőzött egyszerűen nem tapasztal semmilyen elváltozást. Viszont, ha a tünetei jelentkeznek, akkor azok 6 hét után és maximum 6 hónappal a fertőzés utánig fel fognak tűnni.

Ha a Hepatitis B tünetekkel jár

a következő fog történni a kezdeti időszakban:

• Extrém fáradtság
• Gyöngeség, alhasi fájdalom
• Étvágytalanság
• Ízületi fájdalom
• Láz
• Fejfájás
• Émelygés, hányinger

Később:

• Egyre gyakoribb alhasi fájdalom
• Sötét vizelet
• Színes széklet
• Sárgaság – sárguló bőr és szemek

Diagnosztizálás, gyógyítás

Jó hír viszont, hogy orvosilag egy-kettőre kimutatható a betegség. Egy vérvizsgálattal, szinte másnapra kimutathatják, hogy hordozója vagy e ennek a betegségnek vagy sem. Még akkor is, ha eddig tünetmentesen zajlott le a fertőzés.
Sajnos nincs pirula, amivel gyógyítani lehetne a HBV vírust, azonban jó hír, hogy az esetek nagy részében 4 – 8 héten belül kiürül a szervezetünkből. Átlagosan 9 ember a 10-ből véglegesen kigyógyul a betegségből.

Szövődményei, terjedése

Minden 20. fertőzöttnek azonban megmaradnak a tünetei és krónikus hosszú távú következményei lehetnek. Ha a fertőzöttnek gyermeke születik, valószínűleg ő is fertőzött lesz, aki sajnos egész életében hordozhatja ezt a kellemetlen vírust.

A krónikus HBV vírusok komoly fertőzéseket, májkárosodást és májrákot is okozhatnak. Minden ötödik a krónikus megbetegedettek közül belehal ebbe a betegségbe.

Néhány drog ugyan tud segíteni, a hepatitis B gyógyításában, viszont ezek a drogok sajnos nem használhatóak terhes nőknél!

A Hepatitis B szinte minden úton terjed. Testváladékkal, vérrel, vizelettel. Ezért fontos, hogy megelőzése érdekében használjunk kondomot, minden fajta szexnél! Legyünk biztosak a higiéniában, már ami a fogkefét és a borotvát illeti!

Ha a kismama fertőzött ...

Terhesség közben sem árt tesztelni! Fontos ugyanis, hogy tudják fertőzött lehet e a kisbaba. Ugyanis ha az anyuka fertőzött, 10-ből 9 baba fertőzött lesz. Azonban ha tudjuk, hogy a baba HBV-vel születik, akkor létezik olyan vakcina, mely beadásával gyógyítható.

Remélem segítettem eligazodni, és megint új információkat tudtatok meg egy betegségről. Vigyázatok magatokra! És a végére egy hasznos dolog! Ha biztos vagy benne, hogy érintkeztél valakivel aki HBV fertőzött azonnal menj orvoshoz. Van védőoltás, amelyet ha 14 napon belül beadnak, akkor nagy valószínűséggel megúszod a betegséget!

(Cs.B.)