here
#Testi problémák

Baj-e a lógó here?

2024.03.14.
1 perces olvasási idő

A kamasz fiúk közül sokakat aggaszt, hogy az egyik heréjük lejjebb lóg, mint a másik. De ne aggódj, egyáltalán nem kell foglalkozni azzal, ha pár centiméter különbség van a heréid elhelyezkedésében.

Néhány információ a herékről, hogy választ kapj minden kérdésre, ami felmerülhet benned. A herék általában ovális alakúak (olyanok, mint egy rögbilabda) és érintésre megkeményednek. A herék néha eltérő szintig ereszkednek meg, szintén gyakori, hogy az egyik here egy kicsit nagyobb, mint a másik. A legtöbb férfinak az egyik heréje (gyakran a bal) kissé lejjebb található, mint a másik.

Herezacskó

A herék néha magasan, néha alacsonyan lógnak, mivel a herezacskó – amiben elhelyezkednek – hőmérséklettől függően alakot és méretet vált.

A heréid feladata a – szaporodáshoz szükséges – spermák termelése. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a herezacskók hőmérséklete alacsonyabb, mint az átlagos testhőmérsékleted (éppen ezért helyezkednek el a herék a hasüregen kívül). A herezacskó feladata, hogy a herék számára az ideális hőmérsékletet biztosítsa. Ha fázol, a herezacskód a heréidet szorosan a testedhez húzza, hogy melegen tartsa őket. Ha meleged van, a herezacskó lóg.

Ellenőrizd a herék épségét!

A rendszeres ellenőrzés segíthet a daganat, a különböző rendellenességek, a szúrós fájdalom és a potenciazavarok korai felismerésében. Nagyon szokatlan, ha ilyen fiatalon duzzanat van a herén, azonban soha nem túl korai elkezdeni figyelni a heréid egészségére. A rendszeres here-önvizsgálat lépéseiről többet olvashatsz az erről szóló cikkünkben.

Miközben a heréidet vizsgálod, fontos, hogy óvatosan bánj velük. A heréidnek oválisnak és egyenletesnek, valamint bármilyen kemény daganattól mentesnek kell lenniük.

Amennyiben a heréid vöröses színűek, tapintásra fájdalmat tapasztalsz, illetve étvágytalanság, láz, levertség is előfordul, mindenképp szükséges orvoshoz fordulni, hiszen számos ok állhat ezek hátterében (pl. heregyulladás, here vízsérv).

Ha aggályaid vannak, fordulj bizalommal orvoshoz!

A here sérülései
Már belegondolni is rossz. Éppen focizol a többiekkel, amikor valaki a labdát akarja elrúgni, de elvéti és véletlenül a férfiak legérzékenyebb pontján talál el. Mit tehetsz heresérülés esetén?

Ha továbbra is nyugtalankodsz a heréid miatt, vagy úgy érzed, nem olyanok, mint amilyennek lenniük kellene, ne szégyelld elmondani a szüleidnek vagy felkeresni a háziorvosodat. Bár kényelmetlen lehet számodra beszélni a problémáról, de hidd el, az orvos megértő lesz, és egy gyors vizsgálattal képes lesz ellátni minden szükséges információval, és segíteni fog abban, amire szükséged van.

Remélhetőleg rövid ismertetésünk elegendő lesz ahhoz, hogy biztos lehess abban, minden rendben van az alsónadrágodban, és a heréid „jól érzik magukat a bőrükben”.

(KamaszPanasz - B. M.)