szúnyog
#Testi problémák

Vérszívók vonzásában: szabadulj meg a szúnyogoktól

2021.08.15.
2 perces olvasási idő

Ismerős a helyzet? Éppen egy újabb adag husit raksz a grillrácsra, mikor észreveszed, hogy a szúnyogok már meg is kezdték a lakomájukat - rajtad. Miután őrült csapkodásba kezdesz, hogy megszabadulj tőlük, észreveszed, hogy a többiek higgadtan szemlélik mit csinálsz. Őket bezzeg kerülik a vérszívók! Mi lehet ennek az oka?

Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot: miért van, hogy egyeseket sokkal jobban szeretnek a szúnyogok? Nos, a szúnyogoknak megvan a maguk ízlése, és bár jóval többnek érezzük, csak minden tizedik ember igazán vonzó a számukra. A nőstény szúnyogoknak (a hímek nem csípnek!) a peterakáshoz van szüksége az emberi vérre, és nem is akármilyenre.

Átkozott kémia

A legújabb kutatások szerint azoknak, akiknek bőrfelszíne nagy koncentrátumban tartalmaz szteroidokat vagy koleszterint, sokkal vonzóbbak a szúnyogok számára. Emellett a szúnyogok jobban szeretik azokat, akiknek a szervezete bizonyos savakat (pl. húgysavat) nagyobb mennyiségben állít elő. Ezek mind olyan illatok a vérszívók számára, amely arra csábítják őket, hogy lecsapjanak a gyanútlan áldozatukra.

Hogyan válogatnak a szúnyogok?

A szúnyogok már 50 méterről megérzik a sSzúnyogok ellenzámukra vonzó illatokat. Mindez nem hangzik biztatónak azok számára, akik sok szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. A szén-dioxid a szúnyogok számára nagy távolságból is vonzó. Mivel a nagyobb testtömegű ember több szén-dioxidot bocsát ki, a szúnyogok inkább választják a felnőtteket, mint a gyerekeket, emellett a mozgás és a meleg szintén vonzza őket.

Ők is szeretik a vizet

Még ha a tested kémiája nem is vonzó a szúnyogok számára, de a hely ahol tartózkodsz, az igen. Mindenki tudja, hogy a legtöbb szúnyog a vízpartokon található, ám a parttól távolabb sem vagy biztonságban, mivel akár 65 km-t is megtesznek élelemszerzés céljából.

Noha bármilyen víz megteszi a szúnyoglárvák bölcsőjének, leginkább az állóvizeket szeretik. Ha szeretnéd, hogy a kertetek szúnyogmentes övezet legyen, kerti tó helyett inkább kis csobogó építésére beszéld rá a szüleidet.

Hogyan szabadulj meg a vérszívóktól?

Ha el akarod kerülni a szúnyogcsípéseket jobb, ha focizás helyett inkább a kártyázást választod. Miért? A szúnyogok érzékelik a mozgásodat, közelebb repülnek hozzád. A futás miatt gyorsabban kapkodod a levegőt, több szén-dioxidot lélegzel ki, ami még közelebb vonzza a vérszívókat, akárcsak az izzadságmirigyeidből áradó tejsav.

Természetesen a fent leírtak figyelembe vétele mellett még speciális krémekkel, spray-kel is védekezhetsz a szúnyogcsípések ellen. Ha csak rövid ideig tartózkodsz a szabadban, legjobb, ha csak kis koncentrációjú szúnyogriasztót használsz, és amint lehet, bő, szappanos vízzel lemosod magadról.

Ha inkább a „zöldebb” megoldások híve vagy, akkor próbáld ki a szójabab olajat, mely akár másfél órára is távol tartja a szúnyogokat, illetve a citrom-, cédrus-, borsmenta-, citromfű-, és eukaliptusz kivonatokat, melyek rövid időre szintén hatásosak.

Amennyiben nem szeretnéd kenegetni magad, megoldást jelenthet a szúnyog- és légycsapda használata, mely a vérszívók számára vonzó illatanyagokat tartalmaz, hogy odacsalogassa őket. Amennyiben ezeket a peterakás szempontjából fontos helyekre teszed ki (pl. kerti tó), akkor a szúnyogok számát jelentősen csökkentheted!

(KamaszPanasz)