Főoldal / TEST / Antioxidánsok: nagy mennyiségben árthatnak az izmainknak
  2014-03-24

Antioxidánsok: nagy mennyiségben árthatnak az izmainknak

A C- és E-vitamin fogyasztása előnyére válik szervezetünknek, egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt. Onnantól kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.
 
Az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin vagy a béta karotin, szervezetünk védelme érdekében fejtik ki hatásukat: lassítják az öregedés folyamatát, blokkolják a daganatos megbetegedések kialakulását, és az anyagcserében is fontos szerepet játszanak.

- hirdetések -

Ugyanez a másik oldalon felsorakozó erőkre, az oxidánsokra is érvényes. Egyik képviselőjük, a hidrogénperoxid a példának okáért értágító hatással rendelkezik.

Dió - illusztrációHa nagyobb mennyiségben fogyasztunk antioxidánsokat, a hidrogénperoxid és más természetes értágító anyag hatását semlegesíthetjük.

Ezáltal vérünk oxigénszállító kapacitását csökkentjük, s végeredményben kevesebb oxigén jut izmainkhoz – hangsúlyozza Wolfgang Wesiack, a Német Belgyógyászok Szakszövetségének (BDI) elnöke.

A szakértő azt is kiemeli, hogy mindebből következőleg a természetes vitaminforrások mellett bevitt mesterséges vitaminok (amelyet sok készételhez utólag kevernek hozzá) nem érik el céljukat, sőt a várttal teljesen ellentétes hatást is eredményezhetnek.

A kereskedelemben kapható számos termék – mint például több gyümölcslé, gabona és kukoricapelyhek, illetve édességek – tartalmaz hozzáadott vitaminokat, ugyanakkor ez nem jelenti automatikusan, hogy egészségesebbek is lennének.

Ajánlatosabb – így a professzor – természetes eredetű vitaminban gazdag élelmiszereket, mindenekelőtt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A zöldpaprika, csipkebogyó, vagy káposzta kiváló forrás C-vitamin raktáraink feltöltésére, míg az E-vitamin pótlására a növényi olajok és csonthéjas gyümölcsök ajánlottak.

(forrás: fokuszbanano)

 Kapcsolódó cikkek