injekció
#Testi problémák

5 tipp, hogy túléld a szurikat

2013.12.02.
1 perces olvasási idő

Félsz az injekcióktól? Nem vagy egyedül! Sok ember retteg tőlük. Ha legközelebb, ha a dokid megkér, hogy húzd fel az inged ujját, próbáld ki az alábbi tippeket.

  • Tereld el a figyelmed miközben várakozol: Hozz magaddal egy játékot, könyvet, egy jó zenét vagy filmet – valamit, ami teljesen leköt, így a váróteremben, nem csak a szurira gondolsz majd. Néhány orvos külön rendelési időben adja be az injekciókat, így ilyenkor csak ezzel foglalkozik, tehát a várakozási idő is rövidebb.
  • Lélegezz lassan, mélyeket: Végy egy mély lélegzetet, ami segít megnyugodni és valami másra koncentrálni.
  • Figyelj valami másra a szobában: Keress egy képet, posztert, vagy egy táblát a falon. Jól nézd meg a részleteket. Ha például egy festményt látsz, próbáld megszámolni a virágokat a kertben, a teheneket a mezőn, vagy bármi mást. Esetleg a táblán látható betűkből próbálj minél több új szót kitalálni. Gondolkozz el az egészséges életmódot hirdető poszter üzenetén. Bármi is legyen az, koncentrálj erősen, amíg túl nem leszel az injekción.
  • Lazítsd el a karod: Ha feszült vagy, sokkal jobban fáj, különösen, ha azon a területen feszíted meg az izmaidat, ahová a szurit kapod.

Néhányan szédülhetnek, vagy elájulhatnak az injekció után. Ha furcsán érzed magad, ülj le és pihenj 15 percig. Nyugodtan mondd el az orvosnak vagy az ápolónőnek, hogy félsz a tűtől, mielőtt beadja az injekciót. Az orvosok és ápolónők hozzá vannak szokva ehhez, és segítenek megnyugodni.

(S.E.)

Kapcsolódó cikkek