vízben oldódó vitamin
#Táplálkozás

Vigyázat! Vitaminból is megárt a sok

2016.05.21.
1 perces olvasási idő

Gondolom mindenki szembesült már azzal a közmondással, hogy jóból is megárt a sok. Nos, ez nem csak az étkezéssel van így, hanem a vitaminokkal is. Ugyanis a vitaminok túlzott szedése ugyanolyan káros, mint a vitaminhiányos állapot.

Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminjaink, melyek közül a zsírban oldódókat lehet túladagolni, ugyanis a szervezet ezeket hosszabb ideig raktározza. A fejlett országok lakói átlagosan 30-50 százalékban fogyasztanak mesterségesen előállított multivitaminokat. Pedig a természetesen bevitt vitaminok hasznosulása sokkal jobb, mint a mesterségeseké. Ezért is ajánlott inkább táplálkozás során, gyümölcsökkel, zöldségekkel bevinni az ajánlott mennyiséget.

Mi történik, ha túl sok vitamin jut a szervezetedbe?

A mesterséges vitaminokkal tehát óvatosan kell bánni. Egyes „vitaminmérgezések” okozhatnak vitaminhányingert, fejfájást, hasmenést vagy ízületi fájdalmakat. Ezek a panaszok a vitamin bevitelének csökkentésével, megszűnnek. Tehát nem az a mérce, hogy minél több vitamint szedünk, annál egészségesebbek vagyunk. A túlzott vitaminszedés gátolhatja más fontos anyagok felszívódását.

Nem csak a vitaminokból, de az alapvető tápanyagokból is megárt a túlzott fogyasztás. A májban ugyanis a cukrok zsírrá alakulnak és lerakódnak az erek falaira. Ennek következménye az érelmeszesedés, a narancsbőr és a túlsúly is lehet. A túlzott só fogyasztás is hasonlóan káros, mert magas vérnyomást, és érelmeszesedést is okozhat.

Akár vitaminokról, akár egyéb táplálékról beszélünk, ha nem megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőlük, az vagy hiányhoz, vagy „túladagoláshoz” vezethet. A fölöslegesen ott marad mennyiséget a szervezet már nem mindig tudja feldolgozni, így az ott maradt cukrok és zsírok esetében plusz kilók alakulnak ki.

Kutatók megállapították, hogy aki állandóan bőséges mennyiségű vitaminnal látja el magát, abban kialakul egyfajta függőség. Ha valamiért ez a mesterséges vitaminforrás megszűnne, annak súlyos következménye lenne a vitaminfüggőkre nézve. A következtetést levonva nem árt az óvatlannak tűnő dolgoktól is óvakodni.

(SZ. D. L.)

Kapcsolódó címkék

vitamin