cukor
#Táplálkozás

Hogyan csökkentheted a cukorbevitelt a mindennapokban?

2023.06.19.
2 perces olvasási idő

Lerágott csont, hogy a helytelen étrend, például a túl sok cukros étel fogyasztása az egyik fő bűnös, már ami az egészségünk veszélyeztetését illeti. Mindenki tudja, hogy nem csupán akkor kellene mértékletességre törekedni a cukor élvezetében, ha a testsúlyunkkal küzdünk, hanem akkor is, ha egészségünk megőrzése a cél.

Igen ám, de napközben a suliban, vagy a délutáni különórák között nem sok időnk van, hogy odafigyeljünk arra is, mi mennyi cukrot tartalmaz. Hajlamosak vagyunk gyomrunk kínzó korgását gyorsan csillapítani, és engedünk a gyorséttermi ételek és nassolnivalók csábításának.

Az édes ízt mindenki szereti, hiszen születésünktől fogva genetikailag belénk van kódolva. Nincs is ezzel semmi baj mindaddig, amíg nem vezet a finomságok túlzott fogyasztásához, hiszen szervezetünknek (legfőképpen az agyunknak) alapvetően szüksége van erre az egyszerű szénhidrátra. Ahhoz azonban, hogy ne okozzon a hirtelen vércukorszint-emelkedés, majd gyors csökkenés farkaséhséget, rá kell szoknunk olyan ételek fogyasztására, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak, ezáltal összetételük is kedvezőbb.

Mennyi cukor fér bele az étrendbe?

Az ajánlások szerint a serdülők számára napi maximálisan elfogyasztható cukor mennyisége 60-65 gramm lehet egy 2600 kcal-át tartalmazó étrend esetén. Ez annyit jelent, hogy a cukorfogyasztás a napi összenergiabevitel 10%-át teheti ki, legyen szó akár rejtett, akár hozzáadott cukrokról. Ha egy napot reggel müzlivel, cukros pékáruval, teával indítunk, napközben megiszunk egy fél liter szénsavas cukros üdítőt vagy egy doboz energiaitalt, ebédre esetleg gyorsétteremben menüt választunk egy desszerttel, akkor máris a sokszorosát fogyasztottuk el az ajánlott mennyiségnek, és még nincs is vége a napnak. Ez a 60 gramm cukor kb. 10 darab kockacukornak felel meg. Egy darab kakaós csiga például már önmagában tartalmazza az ajánlott napi cukormennyiség felét.

Figyelj a cukorbevitelre

Tippek a cukorfogyasztás mérsékléséhez

Korántsem egyszerű feladat, sőt szinte lehetetlen a cukrot teljes mértékben száműzni étrendünkből, hiszen még a gyümölcsök is tartalmazzák bizonyos mennyiségben. Az viszont nem mindegy, milyen formában juttatjuk szervezetünkbe!

  • Gyümölcsök és zöldségek: Ha gyorsan szeretnénk tízóraira vagy uzsonnára egy kis harapnivalót, a legjobb és legegészségesebb módja, ha gyümölcsöt eszünk. A gyümölcsök és a zöldségek természetes formában tartalmaznak cukrot, de glikémiás indexük (vércukorszint-emelő hatásuk) alacsonyabb, a bennük lévő rostok pedig jóllakottságot okoznak. Ebédre készítsünk olyan salátát, amelyre az öntet nem készen kapható szósz, hanem otthon ízesítsük olívaolajjal, balzsamecettel a zöldségeket. A gyümölcsöket daraboljuk fel, ízesíthetjük fahéjjal, ehetünk hozzájuk natúr joghurtot, vagy készíthetünk belőlük turmixot, smoothie-t.
  • Csokoládé: Ha Gombóc Artúrként nem bírunk ellenállni a kísértésnek, és bekapnánk egy kis szeletet vagy 3-4 kockát, akkor tejcsokoládé helyett válasszunk inkább magas kakaótartalmú fajtát.
  • Cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek: Szomjúságunk enyhítésére válasszunk 100%-os gyümölcslevek közül, ezek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, és akár vízzel kissé felhígítva is fogyaszthatjuk őket. Ha szénsavas italra vágyunk, akkor az energiamentes, édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok jó alternatívát jelentenek, de készíthetünk otthon limonádét is magunknak: szénsavas ásványvízbe facsarjunk citromot, lime-ot, narancsot, dobhatunk bele 1-2 karika uborkát, és máris kész a vitaminban gazdag, cukormentes frissítő, amit egész nap fogyaszthatunk. Ha lankad a figyelmünk, akkor az energiaitalok és kávé helyett igyunk inkább zöld vagy fekete teát.
  • Cukor helyett: Bár drágább (ugyanakkor általában kiadósabb), ha hagyományos kristálycukor helyett édesítőszert vásárolunk. Ezek ma már könnyen beszerezhetőek bármelyik boltban. Jó választás például a természetes Stevia, vagy a nyírfacukor. Ezek energiatartalma sokkal alacsonyabb, mint a cukoré, és magas édesítőképességük miatt nagyon kis mennyiséget kell adagolni belőlük. Választhatunk tablettát, folyadék vagy por kiszerelést, attól függően, mit szeretnénk ízesíteni, például süteményt vagy italt.

Csak egy kis odafigyelés szükséges, és a kezdeti nehézségek után képesek leszünk megszokni az új ízeket, de ami a legfontosabb, hogy sokkal energikusabbnak és koncentráltabbnak fogjuk magunkat érezni.

(KamaszPanasz - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Kapcsolódó címkék

cukor