stevia
#Táplálkozás

Cukor helyett: stevia

2015.04.10.
2 perces olvasási idő

A stevia egy Dél-Amerikában őshonos növény, ami százszor édesebb a cukornál. Hazájában másfél ezer év óta használják édesítésre és gyógyításra. Alig tartalmaz kalóriát, és a cukorral ellentétben előállítása kevésbé terheli a környezetet!

A legtöbben édesítésre finomított fehér cukrot (jobb esetben nyers nádcukrot), és mesterséges édesítőszereket használnak. A feldolgozott élelmiszerekben – például kekszekben, péksüteményekben, rágókban, müzliben – is ezek az anyagok biztosítják az édes ízt. Amellett, hogy ezek előállítása igen nagy környezeti terheléssel jár, egészségünkre sincsenek kifejezetten jó hatással.

A WWF (World Wildlife Fund) elemzései szerint a cukornádtermesztés a Föld nagy területein folyamatos talajdegradációt okoz, valamint hozzájárul a vizek növényvédőszerrel való elszennyeződéséhez és eutrofizációjához. A cukorfinomítás pedig további környezetterhelő technológiai lépésekkel jár.stevia

A legtöbb ember egészségügyi okokból dönt úgy, hogy a cukrot valamilyen más édesítőszerrel váltja fel – leggyakrabban szacharinnal vagy aszpartámmal. Mindkettő esetében viták folynak az esetleges káros egészségügyi hatásokról, de valószínűleg itt is a mennyiség a döntő tényező. Mivel a diétás üdítőkben, és általában az alacsony cukortartalmú dolgokban eleve megtalálhatóak, érdemes otthoni használatukat minimálisra fogni.

A cukorhoz hasonló, édes anyagokat egyébként nagy számban ismerünk: ilyen a fruktóz, glükóz (szőlőcukor), erythritol, szorbitol, xylitol, és a stevia is.

Nem tartalmaz kalóriát

A steviát hazájában édeslevélnek, mézlevélnek, cukorlevélnek is hívják - de ez a kis növény valamilyen csoda folytán mintegy százszor édesebb a cukornál! Összehasonlításképp, egy teáskanál stevia por ugyanolyan hatást képes elérni, mint egy egész bögre kristálycukor. Ráadásul nem tartalmaz kalóriákat, és nincs keserű utóíze sem. Csak arra kell vigyáznia a gyakorlatlan felhasználónak, hogy bele ne zuttyintsa az egész dobozkát az esti kakaóba!

Ezt a különleges növényt már régóta ismerik Paraguayban, ahol az indiánok mintegy 1500 éve használják édesítésre és gyógyításra. A stevia az utóbbi évtizedekben Japánban is nagyon kedveltté vált.

A stevia levél formájában, őrölve, és folyadékként is kapható (itt ügyelni kell arra, hogy ne tartalmazzon a kivonáskor használt mesterséges összetevőket.) A sima levél kevésbé édes, és esetenként édesgyökérhez hasonlító, vagy enyhén keserű mellékíze lehet. Előnye ennek a növénynek, hogy jól bírja a főzést, ezért más mesterséges édesítőszerekkel ellentétben sok-sok receptben felhasználható.

Extra jó tulajdonsága még: a stevia otthon is megterem. Gyenge talajon is megél, de sok vizet igényel, mivel szubtrópusi területről származik. Ráadásul azt mondják, a kertekből távol tartja a tetveket és a kárt okozó rovarokat is!

(M.N.)