hagyma
#Táplálkozás

Miért sírsz hagymavágás közben?

2021.05.14.
1 perces olvasási idő

Mindannyiunk rémálma a hagymapucolás, hagymaszeletelés. Ilyenkor a hagyma csípi a szemünket, marja a torkunkat, potyognak a könnyeink, nagyokat szipákolunk. De mi is áll emögött?

A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A szulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdesz el sírni.

Elkerülhető a könnyezés?

A tudósok megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám úgy tűnik, hogy a sírásért felelős enzimek szintén felelősek azért, hogy a hagyma ízét oly pikánsnak érezzük. Mindenesetre úgy tűnik, van remény aSírás és hagymavágás hagymapucolás könnyebbé tételére.

Egy csapat japán biokémikus, akik nemrégiben fedezték fel a lachrymatory -factor synthaze-t, az úgynevezett sírás enzimet, hiszik, hogy lehetséges ezt a gént elnyomni, a kéntartalmú vegyület, az úgynevezett tioszulfinát növelésével.

Addig is számtalan módszerrel lehet próbálkozni:

  • a hagyma melegítése vágás előtt,
  • folyó víz alatt történő hagymavágás,
  • úszószemüveg viselése főzés közben állítólag segít.

Ha pedig biztosra akarsz menni, rendelj készételt, így biztosan nem fogsz sírni.

(KamaszPanasz; Forrás: Leyner-Goldberg)