drog
#Drog, cigi, alkohol

Heroin - Veszélyek, tudnivalók

2022.06.21.
2 perces olvasási idő

A heroin egy erős függőséget okozó, illegális drog. Milyen veszélyekkel kell szembenéznie annak, aki fogyasztóvá válik?

Drogfüggők milliói használják világszerte a heroint, akik képtelenek felülkerekedni azon a belső kényszerükön, hogy tovább alkalmazzák ezt a drogot életük minden napján, mivel tudják, hogy ha abbahagyják, szembe kell nézniük a szörnyű elvonási tünetekkel.

Hogyan készül a heroin?

A heroin (az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan) a mák nedvéből készül. A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból. Ezt az ópiumot morfiummá finomítják, majd tovább finomítják a heroin különböző formáivá.

A heroint legtöbbször injekcióval juttatják a szervezetbe, ami tovább fokozza a droghasználóra leselkedő veszélyeket, hiszen a használója az AIDS‑nek vagy más fertőzéseknek is ki lesz téve a tűhasználat miatt a függőséggel járó fájdalmon felül.

A heroin eredete

Az 1850-es években az ópiumfüggőség súlyos probléma volt az Egyesült Államokban. Ennek megoldásaképp az ópiumfüggőknek egy kevésbé erős és állítólag függőséget nem okozó ópiumkivonatot adtak – a morfiumot. A morfiumfüggőség hamarosan nagyobb probléma lett, mint az ópiumfüggőség. Az ópiumhoz hasonlóan a morfiumproblémát is egy másik ópiumszármazékkal oldották meg, a heroinnal, ami bizonyítottan még erősebb függőséget okoz, mint a morfium.

A heroinprobléma egy újabb pótlékot eredményezett – a ma metadonként ismert drogot, amelyet széles körben használtak a heroinfüggőség kezelésére.

Hogyan hat a heroin?

A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat: megszűnik a belső feszültség, túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. A hatás időtartama eltér a többi ópium származéktól: míg az ópium vagy a morfium hatása kb. tíz óráig is eltart, addig a heroiné csak három órán keresztül. Az igazán tragikus különbség azonban abban van, hogy a heroin utáni vágy (mind a testi, mind a lelki függőség következményeként) a legerősebb valamennyi ópiumszármazék közül.

Sokan úgy váltak a heroin rabjává, hogy előtte már más kábítószert is megpróbáltak, úgy találták azonban, hogy a legteljesebb kielégülést a heroin adja számukra. Amikor az agyukban a heroin okozta mámor (a „heroin flash”) eléri a tetőpontját, úgy érzik, a világ megszűnt számukra létezni, fekete-fehér víziók veszik körül őket, s a valóságot a nirvána, álmaik birodalma foglalja el.

A heroinisták jelleme hamar megváltozik, gyorsan elvész helyes erkölcsi és szociális érzékük, magatartásuk. S jóllehet kábult és éber állapotukban egyaránt sokat beszélnek a szexualitásról, a valóságban, életükben a heroin helyettesíti a nemi életet. Gyakorlatilag aszexuális lényekké válnak.

A mentális hatásokon túl fizikális hatásokkal is számolni kell, mint például a lassabb szívverés, lassabb légzés (amely akár életet veszélyzetető is lehet). A hosszútávon jelenkező szövődmények pl. a nők menstruációs ciklusának felborulása, depresszió, esetleges légzési nehézségek, nagyobb fertőzésveszély, gyengébb immunrendszer.

A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi. Ez olyan kellemetlen, rossz érzés, hogy a heroinista megfogadja, soha többé nem él a heroin mámorral. Sajnos ez az elhatározása semeddig sem tart. Rövidesen ismét vágyik arra, hogy átélje a néhány perces bódulatot. S azután minden megy tovább feltartóztathatatlanul a tragédia felé. A hozzászokás nagyon hamar kialakul.

Ennek első következménye, akárcsak az ópiumnál és a morfiumnál, hogy az alkalmi élvezetből a heroinmámor lesz élete értelme, célja. S ebből egyedül, orvosi segítség nélkül már nem tud szabadulni. Ha elhagyja a mérget, akkor kínzó tünetek mutatkoznak: kegyetlen viszketés, könnyezés, orrcsöpögés, hasmenés, fájdalmas görcsök, általában elviselhetetlennek érzett testi szenvedés. Szervezete annyira hozzászokott a heroinhoz, hogy jóformán már a halálos adag sem váltaná ki a kezdetben megismert boldogító mámort. Ezért a heroinista úgy érzi, hogy már nem is erre van szüksége, hanem csakis azért kell bármi áron megszereznie az újabb adag heroint, hogy megmeneküljön az őrjítő-kínzó elvonási tünetektől.

Ne feledd, a heroin az egyik legdurvább keménydrog, amely a súlyos függőséget okoz. A hozzászokás vagy túladagolás halálhoz vezethet!

(drogmentes.hu, Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész)