drog
#Drog, cigi, alkohol

Drog- és alkoholprobléma: ne verd át magad!

2016.01.07.
1 perces olvasási idő

A drog: tudatállapot módosító hatású szer. Sajnos nagyon gyakori a használata: társaságban, unalomból, erőfitogtatásból, felnőttséget mímelve, egymást beleheccelve az „utazásba”, szinte észrevétlenül válnak fiatalok drogfüggővé.

A kamaszok sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy amivel megkínálják őket, az drog, és elfogyasztása súlyos, személyiséget deformáló következményekkel járhat. Használata kezdetben lazaságot, bódultságot, szorongás- és feszültségmentes érzést válthat ki, amely azonban hamar elmúlik. Hatása alatt a személy olyasmit is megtesz, amire egyébként nem tenne vagy nem is merne. Ha legközelebb is élvezni, érezni akarja a korábbiakat, ismét a szerhez kell folyamodnia. Minél gyakrabban használja, természetesen annál nagyobb adagra van szüksége, a hozzászokás miatt.

A drog hamis célokat és vágyakat ígér, fokozza az erőt, oldja a gátlásokat, ki- és beszámíthatatlan állapotot eredményez. Arra tanít, hogy erőfeszítés, befektetett energia és a hozzátársuló feszültség és felelősségérzet nélkül is el lehet érni, meg lehet valósítani valamit. Becsap, függővé, kiszolgáltatottá tesz. Megszerzése érdekében lopásra, csalásra, végső esetben akár erőszakos cselekedetekre is képessé teheti azt, aki használja.

A függőség tünetei

Ha a függőség kialakult, testi tüneteket is okoz, ha egy drogfüggő nem jut a megfelelő időben a megfelelő adaghoz. Hatásában ez jellemzi az alkoholistákat is.bFeszültség, remegés, hallucinációk, verejtékezés, nyugtalanság, ködös tekintet, agresszív magatartás, hányás és egyéb tünetek rosszullétet idéznek elő. Ha felmerül, hogy valaki drogos, kérjünk segítséget, mentőktől, drogambulanciától, pszichiátriai rendelésektől.

Ne verd át magad!

Meg kell tanulni az élet örömeit elérni és élvezni. Meg kell tanulni célokat kitűzni, és a hozzá vezető utakat végigjárni. A kudarcokat átvészelni, belőlük tanulva újakat kitűzni. Meg kell tanulni örülni, szeretni, érezni és élvezni a szépet és a jót, és elhagyni a rosszat. Ez az önismeret útja.

A drog becsap, azt az illúziót fizetteti meg, akár életek árán is, hogy a boldogság csak úgy jön magától, nem kell más hozzá, csak egy kis por, egy üveg pálinka, egy füves cigi, egy szippantás kokain…Hát, nem így van. Átverés! A drogdíler jár jól. Ő él jól. A többi függő szenved, vegetál és belehal. Pár percig boldogságot hazudik neki a drog. Ne verd át magad!

Merj élni! Megéri! Segíts annak, aki elgyengül! Vedd észre! Kérj segítséget! A drog- és alkoholfüggőség: betegség!

(K.Á.)