paranoia
#Lélek

Minden, amit a paranoiáról tudni kell

2023.07.28.
3 perces olvasási idő

A paranoia, mint betegség olykor az aktuális bűnügyi, orvosi sorozatokban is fel szokott bukkanni. Érdekes, szokatlan zavar, amivel ritkán találkozunk életünk során.

Paranoiás vagy?

Mielőtt hevesen elkezdenénk tiltakozni, gondoljuk át egy kicsit az életünket. Volt már úgy, hogy a bolti eladó rosszul adott vissza? Előfordult, hogy csak később vetted észre, hogy becsaptak? Következőleg biztosan sokkal óvatosabb és gyanakvóbb lettél, a visszajárót a biztonság kedvéért te is átszámoltad és még azt is ellenőrizted, hogy nehogy a rágódat elcsenje a következő vásárló. Ez kóros lenne? Korántsem!

Bizonyos élethelyzetekben, vagy korszakokban az emberek gyanakvóbbak, bizalmatlanok. A szocializmus alatt senki sem mert őszintén beszélni, mert annyira tartottak a besúgóktól az emberek, ezért paranoid viselkedés alakulhatott ki olyan embereknél is, akiknek a természetüktől ez távol áll. Tehát a paranoiditás általános emberi reakció.

A paranoid zavar tünetei

A paranoid zavar értelemszerűen már túlmegy az egészséges kereteken. A paranoid zavarban szenvedő emberek külsőleg semmiben sem különböznek egészséges társaiktól, de a velük való kommunikáció valahogy más: állandó bizonytalanság, gyanakvás lengi körül őket. Jól kidolgozott, tudatosan felépített téveszmerendszere van, és nagyon valóságosnak tűnik a hallgatóság számára. Például úgy hiszi a lehallgatják, e-mailjeihez hozzáférnek, figyelik minden mozdulatát. Téveszmék esetén nem működik a belátás vagy az ítélőképességük, nem lehet őket meggyőzni elképzelésük hamis voltáról. A téveszmék típusaik alapján több csoportba sorolhatóak:

Eratomániás típus: Ennek a típusnak a lényegét az a téveszme adja, hogy valaki halálosan szerelemes az egyénbe. Ez a külső személy általában egy tekintélyes ember, valaki híres vagy vezető beosztásban lévő ember. Meg vannak győződve arról, hogy ez az ember szerelmes üzenetekkel bombázza őket (például tévén keresztül rejtett szerelmes üzeneteket küld).

Grandiózus típus: Filmekben gyakran látni ezt a típust, akik valamilyen hatalmasságnak érzik magukat. Isteni képességeik vannak, vagy egy istenséggel vannak kapcsolatban.

Féltékenységi típus vagy Othello szindróma. Othello története nem ismeretlen a Shakespeare-t kedvelők számára: Jago ármánykodásának köszönhetően Othello féltékenységében megöli kedvesét, Desdemonát. Vélt hűtlenség miatt az élettárssal szemben agresszívan lépnek fel, állandó megfigyelés alatt tartják őt, és egyre csak gyűjtik a bizonyítékot a vélt megcsalásról.

Perzekutoros vagy üldöztetéses típus a leggyakoribb forma. A téveszmék jól kidolgozottak, mérgeztetésre, megfigyelésre vagy megölésre vonatkozhatnak.

Szkizofrénia

A szkizofrénia jóval gyakoribb pszichiátria betegség mint a paranoid zavar. A szkizofréniának rengetek tünete és több alcsoportja is van, de a szkizofréniában is megjelenhetnek paranoid tünetek. Ezek a téveszmék azonban bizarrak, töredezettek, nem olyan jól átgondoltak, mint a paranoid zavarban. Jellegzetesek a gondolatátvitellel, gondolatok elvonása és befolyásolásával kapcsolatos téveszmék. A filmekben olyan karaktereket láthattok, akik attól tartanak, hogy az űrlények megpróbálják a gondolataikat befolyásolni a tévén keresztül, ezért alufóliából kalapot készítenek, hogy leárnyékolják a sugárzást.

Drogok, hallucinogének

Az olyan hallucinogének, mint az LSD különböző képen hat a személyekre, az élmény személyiség és környezet függő. „Bad tripek”, azaz rossz utazások is előfordulhatnak ilyenkor a használók extrém nyugtalanságról számolnak be, izommerevség, szorongás és pánik mellett. Az illúziók sokszínűsége mellett jelentkezhetnek tévelyészlelések: ilyenkor úgy véli az LSD-fogyasztó, hogy természetfeletti képességei vannak, e miatt halálos veszélybe is kerülhet. Bár Hollandiában sokáig legálisan kaphatóak voltak a különböző hallucinogén gombák, nemrég betiltásra kerültek, mert a hallucinogén szerek hatására többen életveszélyes helyzetbe kerültek, és haltak meg. Fenyegető illúziók jelenhetnek meg, amit külső személő pániknak ítélhet.

Hallucináció, mánia: a skizofrénia jelei
A skizofrénia egy olyan lelki eredetű betegség, ami a fiatal felnőttkor végén, a felnőttkor elején alakulhat ki. Olyan mentális betegségről van szó, ami befolyásolja a beteg mindennapjait, kapcsolatait és érinti a cselekedeteit is. Tovább a cikkhez

Egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy azoknál a 15 éveseknél, akik a marihuánát fogyasztottak háromszoros eséllyel jelent meg szkizofrénia. Az ilyen fiatalon fogyasztott marihuána károsítja az agyat és a hatásai 19 és 30 éves kor körül jelentkeznek. Más kutatók úgy gondolják, hogy a szkizofréniára hajlamos fiatalok választják önnyugtatás eszközeként a marihuánát. Akárhogy is, egyetérthetünk abban, hogy a drogok képesek módosítani tudatunkat, káros hatásaitól sem kímélik szervezetünket.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)