szülő
#Lélek

Amikor neked kell gondoskodnod a szüleidről

2014.04.05.
1 perces olvasási idő

Igazságtalannak érezheted, amikor tiniként neked kell gondoskodnod a szüleidről. Mindegy, hogy egy rövid lefolyású vírusról, egy törött végtagról, vagy egy hosszabb betegségről van szó, előfordulhat, hogy a szülők nem tudnak megcsinálni mindent egyedül, és neked kell segítened.

Természetesen segítened kell a szüleidnek, de még fiatal vagy, nem kell minden idődet erre fordítanod. Még fiatal vagy, akinek fontos, hogy a saját tanulmányaira és a közösségi életére koncentrálhasson, éppen ezért ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni a feladattal, kérj segítséget a felnőttektől!

Értsd meg a helyzetet!

Azoknak a tiniknek, akiknek gyakran kell gondoskodniuk a szüleikről, mindenképpen meg kell érteniük a helyzetet. Tudj meg minél többet a betegségről, vagy a sérülésről, és arról, hogy mi várható a jövőben. Tudd meg, hogy ki a szüleid orvosa, és ha kell gyógyszert szedniük, akkor azokat mikor, hogyan kell bevenni, és milyen mellékhatásaik lehetnek. Amikor mindezzel az információval felfegyverezted magad, kezdj el informálódni arról, hogy mit tehetsz, és mi az, amit egyedül valószínűleg nem leszel képes elvégezni. Ha már tisztában vagy a saját korlátaiddal, kezdj el segítséget keresni.

Kérj segítséget!

Ne gondold azt, hogy cserbenhagyod őket csak azért, mert nem tudod minden szükségletüket kielégíteni. Beszélj a helyzetedről a szüleid orvosával, egy felnőtt baráttal, vagy a tanároddal. Ezek a felnőttek segíthetnek kitalálni egy tervet arra, hogyan gondozd a szüleidet rövid távon, vagy egy járható utat, ha hosszabb időre tolódik ki ez az időszak.

Tudd a határaid!

Nemcsak az a fontos, hogy tudd és megértsd a fizikai határaidat arra vonatkozóan, hogy mennyit tehetsz a szüleidért, de az érzelmi határaidat is fontos megértened. Írj egy listát azokról az elfoglaltságaidról, amiket szeretsz csinálni, mint például a kádban üldögélni, sétálni, vagy az edzőterembe menni, és időnként szánj egy kis időt ezekre az elfoglaltságokra is, ilyenkor minden gondodat hagyd hátra. Ez jó módszer arra, hogy levezesd a téged ért feszültséget, hiszen a szülőkről való gondoskodás felnőttként sem könnyű, de sokkal nehezebb tiniként. Ilyenkor nem csak a fizikai, de az érzelmi gondokkal is nehéz megbirkózni. Bátran kérj segítséget, ha úgy érzed, egyedül képtelen vagy megbirkózni a helyzettel!

(Gy.Z.)

Kapcsolódó cikkek