gyógyszer
#Zöldövezet

Mit csinálj a régi gyógyszerekkel?

2023.05.13.
2 perces olvasási idő

Valószínűleg hallottál már arról, hogy nem szabad a lejárt szavatosságú gyógyszereket a lefolyóba önteni. Az sem jó megoldás, hogy a kukába teszed azokat. Megkérdeztük a gyógyszerészt, ő mit tanácsol, hol a helyük ezeknek a régi készítményeknek?

Nem csak a lejárt, de a fel nem használt gyógyszerek esetében is fontos, hogy azokat ne a normál lakossági hulladékok közé dobjuk ki – tanácsolja dr. Horváth-Sziklai Attila, Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatalának vezetője.

A WC-be, lefolyóba kerülő tabletták a felszíni élővizekbe kerülve mérhezhetik az élővilágot, ezzel is környezetszennyezést okozunk. Ráadásul az ivóvízbe is kerülhet ezekből az anyagokból.

Nem jó kezekben...

A hulladékkal együtt kidobott, és onnan illetéktelenek kezébe kerülő "kikukázott" gyógyszerek mérgezéshez, egészségkárosodáshoz vezethetnek. Ráadásul visszaélhetnek ezekkel a szerekkel, eladhatják idegeneknek, akiknek nincs információjuk arról, honnan származnak az egyébként lejárt készítmények. Nem szabad, hogy ellenőrzés nélküli újrafelhasználásra kerüljenek a lejárt gyógyszerek!

Vissza a patikába

A lejárt szavatosságú vagy nem használt tablettákat, készítményeket minden gyógyszertárban ingyenesen átveszik. Érdemes összegyűjteni egy zacskóba a lejárt tablettákat, cseppeket, kenőcsöket, és úgy bevinni a legközelebbi patikába, ahol gondoskodnak majd a további szakszerű tárolásról. Ezeket a készítményeket végül egy központi gyűjtőprogram keretében elégetéssel ártalmatlanítják. A lejárt gyógyszer visszavételével nem csak környezetünket, de saját és társaink egészségét is óvjuk – hangsúlyozza dr. Horváth-Sziklai Attila.

Mikor jár le?

Vásárlás után nézzük meg a szer lejárati idejét, mert előfordulhat, hogy a hosszú idejű tárolás miatt olyan gyógyszert kapunk, amelynek a szavatossága néhány hónap múlva lejár. Ez nem probléma akkor, ha az állandó gyógyszerünkről van szó, amit a következő hónapban úgyis beszedünk.

Akciók keretében is kínálnak a patikák rövid időn belül lejáró termékeket, ezeket csak abban az esetben vegyük meg, ha tudjuk, hogy el is fogy a határidőig.

Más kérdés, ha olyan tablettát vásárolunk, amely például alkalomadtán jelentkező fejfájásra használatos, ebben az esetben fontos, hogy fél-egy évig ne járjon le annak szavatossága.

Mit legyen a fel nem használt receptekkel?

A vények (receptek) elvileg nem maradhatnának fel nem használtak, hiszen azokat az orvosunk valami konkrét betegség kapcsán írta fel, jellemzően akkora mennyiségben, ami a kezelés tartalmára elegendő.

A vények jelenleg 90 napig érvényesek a kiállítás dátumától. Ezen időszak után már nem beválthatóak.

Mielőtt kidobnád a receptjeidet, távolítsd el róluk azt a részt, ami a személyes adataidat tartalmazza: nevet, lakcímet, TAJ számot, nehogy visszaéljenek ezekkel. Senkire sem tartozik rajtad és az orvosodon kívül, milyen gyógyszereket szedsz, jó, ha ezt nem látják az illetéktelenek.

(Szerző: T.A., újságíró)