drog
#Drog, cigi, alkohol

A legtöbb függő tinédzserként kezdte

2013.09.11.
1 perces olvasási idő

Az amerikai fiatalok jelentős része fogyasztott már alkoholt, és igen sokan vannak, akik drogokat is kipróbáltak. A drog- és alkoholfüggőséggel küzdők jelentős része tinédzser korában kezdte el a függőségét okozó szereket fogyasztani.

A 13-18 év közötti amerikai tinédzserek jelentős arányban fogyasztanak tiltott drogokat és számukra tiltott alkoholt - olvasható az Archives of General Psychiatry című szaklapban. függőségA több mint 10 ezer tizenéves bevonásával készült reprezentatív vizsgálat szerint tízből nyolc fiatal egy vagy több alkalommal fogyasztottak már alkoholt. A megkérdezettek 47 százaléka pedig a felmérést megelőző egy évben 12 vagy több italt ivott meg.

A drogok vonatkozásában a válaszadók 81 százaléka jelezte, hogy lett volna rá lehetősége, hogy kipróbálja a tiltott szereket, amely lehetőséggel az érintettek 42 százaléka élt is. A felmérés rámutat arra is, hogy a tinik 15 százaléka megfelelne azon kritériumoknak, amely alapján az alkoholfüggőséget megállapítják, 16 százaléka pedig drogfüggőnek lehetne minősíthető. Az adatok szerint a 14-16 év közötti korosztály tekintetében ugyanolyan arányban fogyasztanak alkoholt vagy drogot a lányok és a fiúk. A 17-18 évesek esetében azonban a fiúk nagyobb valószínűséggel próbálják ki az italozást és a tiltott szereket.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a fiatalok átlagosan 14 éves koruk körül szívják el az első füves cigit, sőt átlagosan 12 éves koruk körül isznak először alkoholt. A szakértők úgy becslik, a mintegy 20 millió amerikai függő fele tinédzser korában kezdett el italozni.

(ELTE)