kokain
#Drog, cigi, alkohol

A kokain zöldhályogot okozhat?

2012.02.10.
1 perces olvasási idő

A glaukómát ugyan az időskor jellemző betegségeként tartják számon, a fiatal drogfüggőknél sem ritka... Egy tanulmány szerint összefüggés lehet a kokain fogyasztása és a súlyos szemprobléma kialakulása között.

Akik rendszeresen kokaint fogyasztanak, azoknak 45 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy glaukóma alakuljon ki náluk - derült ki az írásból.

A tanulmány készítője szerint a szembetegséggel rendelkező drogfüggők nagyjából 20 évvel voltak fiatalabbak azon glaukómás betegekhez képest, akik nem fogyasztottak drogot. A tanulmány arra ösztönözheti az orvosokat, hogy újabb és újabb kezelési módszereket fejlesszenek ki a betegség ellen, ami a második legsúlyosabb, vakságot okozó rendellenességek egyike az Amerikai Egyesült Államokban.kokain

Amennyiben ez a feltételezés teljes mértékben bizonyítást nyer, akkor az új távlatokat nyithat meg a betegség kezelésében és megelőzésében.

A tanulmány keretében 5,3 millió férfi és nő orvosi adatait vetették vizsgálat alá egy év leforgása alatt. Az eredmények kiértékelésekor arra jutottak, hogy a vizsgáltak 1,5 százalékban voltak glaukómás betegek, valamint szintén ebben az időintervallumban 3,3 százalékos volt a kokainfogyasztók aránya.

Habár a tanulmány nem bizonyítja, hogy a kokain közvetlenül lenne felelős a glaukóma kialakulásáért, azonban mint kockázatnövelő tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis a drogosok között sokkal gyakoribb volt ez a fajta szembetegség előfordulása, mint a nem kábítószerezők esetében.

A kokain hatásai
A kokain annyira veszélyes, hogy már egy alkalom után képes függőséget kialakítani. Amikor a drog hatása elmúlik a fogyasztó depresszióba süllyed, agresszívvé válik és mindent megtesz, hogy újabb adag droghoz jusson és újra a fellegekben érezhesse magát. Tovább a cikkhez >>

Valamint ezek a betegek meglehetősen fiatalabbak voltak, mint azon betegek, akiket a betegség esetében eddig tapasztaltak az orvosok. Általában az intenzíven drogozók a huszas éveikben járó fiatalok, és ez kitűnt a többnyire időskorban bekövetkező betegség esetében.

A tanulmány vezetője szerint még több és átfogó kutatás szükséges ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket tudjanak levonni a kokain fogyasztás valamint a glaukóma kialakulása közötti kapcsolat tisztázására.

(KamaszPanasz - M. T., forrás msn.com)