kokain
#Szülőknek

Kokain és crack: amit a szülőknek tudni kell

2013.07.03.
1 perces olvasási idő

A szülők sokat hallanak a kokain és a crack nevű drogokról, de talán nem is tudják, hogy pontosan mik is ezek és hogyan kell elképzelni őket. Mi most összegyűjtöttük mindazt, amit érdemes ezekről a szerekről tudni.

Mi az a kokain és a crack?

A kokain egy fehér, porszerű anyag, amit a kokacserje kiszárított leveléből készítenek. A legnagyobb kokacserje ültetvények és kokainfeldolgozó üzemek Dél-Amerikában találhatóak. A crack a kokain mesterségesen előállított egyik formája, gyorsabban hat, erősebb és veszélyesebb is.

A crack úgy készül, hogy a kokain port szódabikarbónával összekeverik és összefőzik, a kiszárított tömböt összetörik, majd „kavics” néven árulják azokat. A nevét onnan kapta, hogy pattogó hangot ad ki, amikor hevítik és a keletkező füstöt szívják a kábítószer fogyasztók.

A crack és a kokain fehér vagy kicsit sötétebb árnyalatú pellet, illetve por formájában is létezik. Mindkét kábítószerre nagyon könnyen rá lehet szokni, és erős függőséget okoznak, fogyasztásukat abbahagyni csak kínkeservesen és külső segítséggel lehet.

kokainfogyasztás

Előforduló elnevezései

Koksz, koko, kavics, hó, fehér, orr cukorka, bázis, pehely, por, kiütés.

Hogyan használják?

A kokaint legtöbbször inhalálják, orron át felszippantják vagy feloldják, hevítik és vénásan beinjekciózzák. A cracket leginkább pipában hevítik és a keletkező füstöt szívják.

Milyen hatása van?

A kokain igen hatásos élénkítő szer, hirtelen képes hatalmas erő- és energialöketet adni, úgy érzi a fogyasztó, hogy mindenre képes, nincsenek gátlásai vagy félelemérzete, de a kokain csak rövid ideig hat, a crack hatása pedig még annál is hamar alábbhagy. Amikor a drog hatása elmúlik a fogyasztó depresszióba süllyed, agresszívvé válik és mindent megtesz, hogy újabb adag droghoz jusson és újra a fellegekbe érezhesse magát.

A kokain annyira veszélyes, hogy már egy alkalom után képes függőséget okozni.

A fehér, kristályos por orron való felszippantása károsítja a nyálkahártyát és az orr belső szöveteit, akár ki is lyukadhat a két orrlyukat elválasztó vékony szöveti rész.

A kokain növeli a vérnyomást, a pulzust és emeli a testhőmérsékletet. Akár abnormális szívritmust is okozhat. Annyira romboló hatású, hogy már az első és egyszeri használata során bekövetkezhet stroke, szívinfarktus, extrém esetben azonnali halál. A hosszú távú használata szintén halálhoz vezethet: tönkreteszi a fogyasztó életét, társadalmi, anyagi és egészségügyi hanyatláshoz vezet, és bekerül egy olyan körforgásba, ahonnan nehéz kitalálni, vagy egyenesen lehetetlen...

(KamaszPanasz - M. T., kidhealth.org)