kokain
#Drog, cigi, alkohol

Kokain és impotencia - Összefügg?

2022.06.16.
3 perces olvasási idő

A kábítószer fogyasztás elterjedése a fiatalkorúak körében egyre aggasztóbb méreteket ölt, annak ellenére is, hogy legtöbbjük tisztában van a szerhasználat kockázataival. Hogy mi ösztönözhet egy hozzád hasonló korú kamaszt a pszichoaktív anyagok kipróbálására? És van-e összefüggés az impotenciával? Cikkünkből kiderül.

Van, akit csak a gyors örömkeresés, az élmények vagy a teljesítmények hajszolása vesz rá, míg másokat a kedvezőtlen szülő-gyermek kapcsolat, vagy a kamaszkorban oly gyakori - a határok és értékek megkérdőjelezésével - , a tekintéllyel, a szülőkkel és a tanárokkal szembeni lázadás juttat el a kábítószerek használatáig. Szerepet játszhat a kíváncsiság, a különleges élmények megélése iránti vágy is, vagy a kortárscsoportok szokásai, elvárásai - amikor egy közösséghez akar tartozni valaki, és ennek a szerhasználat az ára.

Bármi is vezet a viselkedéshez, a végeredmény ugyanaz: aki kábítószert fogyaszt, számtalan pszichológiai-, fizikai-, és szociális veszélynek teszi ki önmagát és a körülötte élőket is.

Mi a kábítószer?

Kábítószer minden olyan pszichoaktív – pszichés működésre ható – szer, amely a központi idegrendszered működését megváltoztatva relaxál, kellemes közérzetet biztosít, és függőséget okoz. A függőség szakasza akkor következik be, amikor fizikai vagy pszichés szenvedés miatt már nem tudsz többé lemondani egy vagy több szer használatáról - és a mindennapi tevékenységeidet az anyag megszerzése köré szervezed.

  • Fizikai függőség esetén a szervezeted már annyira hozzászokott a kábítószerhez,hogy a szer nélkül már nem tud normálisan működni - elvonási tünetek jelentkeznek
  • Lelki függőség: a szer utáni erős vágy, pszichés (lelki) kényszer. A pszichés elvonási tünetek nagyon súlyosak, depresszió, mentális zavar, pszichózis jelentkezik

Kokain - a legveszélyesebb kábítószer

A kokain az egyik legveszélyesebb ismert drog - ha egyszer valaki elkezdi használni, akkor testileg és lelkileg csaknem lehetetlen megszabadulni tőle. Ingerli azokat az agyban található kulcsfontosságú receptorokat amelyek aztán eufóriát váltanak ki. Ráadásul a szerrel szemben a használók hamar toleranciát fejlesztenek ki – ezért csak a nagyobb dózisokkal és a gyakoribb használattal érhetik el ugyanazt a hatást.

A kokain elsődleges forrása egy jellegtelen külsejű Dél-Amerikában honos cserje az Erythroxylum coca - ami az egyik legrégebbi, leghatásosabb és legveszélyesebb természetes eredetű stimuláns. Már időszámításunk kezdete előtt 3000 évvel is ismerték: az Andokban az inkák szent növénye volt: kokalevelet rágtak, hogy felgyorsítsák a szívverésüket és a légzésüket, a perui őslakosok pedig csak vallási ceremóniák alatt alkalmazták. Mivel a használatának szigorú szabályai voltak, igy függőség nem alakult ki miatta.

A kokaint először 1859-ben Albert Niemann német kémikus vonta ki kokalevelekből. Először fájdalomcsillapításra, érzéstelenítésre használták, de később a fizikai teljesítményt fokozó hatása miatt a katonák étrendjében is alkalmazták, akik emiatt hihetetlen terhelést voltak képesek kibírni.

A tiszta kokain fehér színű por, leggyakrabban felszippantják, ritkán vénásan használják.

Hatásai:

  • fokozza a testi, szellemi teljesítőképességet,
  • rövid ideig tartó erős eufórikus állapotot idéz elő
  • megszünteti a fáradtságot, szomjúság- és éhségérzetet, illetve egyéb szükségleteket.
  • fokozza a szexuális teljesítményt
  • jellegzetes hallucináció is jelentkezhet: a szerhasználó úgy érzi mintha bogarak mászkálnának a bőre alatt

Az eufóriát rögtön az ellentéte követi: mély depresszió, idegesség és sóvárgás jelentkezik a drog után - ami az erős pszichikai függőség miatt jön létre. Gyakori a magas pulzusszám, az izomgörcs és izomrángás, a szer kiürülésekor előfordulhat levertség, paranoia, dühkitörés, ellenségesség. A kokain növeli a máj-, vese- és tüdőkárosodás esélyét, a szívinfarktus, agyvérzés, légzési elégtelenség kockázatát, amelyek bármelyike hirtelen halált is okozhat.

A kokaint nem csak felszippantani lehet, vagy vénásan befecskendezni a véráramba, hanem szívni is - ez a crack kokain (kokain hidroklorid), ami melegítés hatására alkotóelemeire bomlik szét. A keletkező pára belélegzése után a kokain a tüdőn keresztül nagyon gyorsan a véráramba jut, sokkal intenzívebb eufóriát okozva. A crack, a kokain legerősebb és legveszélyesebb megjelenési formája - a tisztasága 75% és 100% közötti, a függőség még gyorsabban kialakul, mint amikor orron át szippantják, a szerhasználó már az első alkalom után függővé válhat. A crack fogyasztók súlyos légzési nehézségeket, így köhögést, légszomjat, tüdőkárosodást és vérzést tapasztalhatnak a kokain egyéb súlyos mellékhatásai mellett.

Kokain és impotencia

Furcsa ellentmondás, hogy a kokain használatát egyesek a szexuális teljesítményük fokozására is szokták használni - a rendszeres alkalmazása mégis impotenciához vezet. Már az alkalmi használata is mindamellett, hogy terméketlenséget okoz, a rendszeres szerhasználat egyéni érzékenységtől függően szinte biztos impotenciát eredményez, mert a központi idegrendszerben gátolja a szexuális ingerre adott válaszkészséget.

(Szerző: Faar Ida újságíró, KamaszPanasz)

Felhasznált irodalom: