kokain
#Drog, cigi, alkohol

Így változtatja meg a kokain az agy szerkezetét

2016.03.21.
1 perces olvasási idő

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a hosszútávú kokainhasználat átalakíthatja az agy döntéshozatalért felelős részét. Az agyban megfigyelt módosulások nemcsak azt mutatják, hogy mi vezet a függőséghez, de arra is fényt derítenek, hogy akik függővé válnak, miért hajlamosabbak rossz döntéseket hozni az életükben.

A tanulmány keretében a kutatók 30 kokainfüggőt hívtak össze (akik a kísérlet idején már hosszabb ideje tiszták voltak), hogy egy szerencsejátékhoz hasonló feladatban vegyenek részt, amely során pénzt nyertek vagy veszítettek attól függően, hogy ki tudták-e találni, melyik szám fog megjelenni egy képernyőn. Különböző technikák alkalmazásával a kutatók képesek voltak felmérni a résztvevők agyi aktivitását és az agyuk mikrostruktúráját.

Megváltozik a gondolkodás

A kutatás eredménye, hogy a kokainfüggők, szemben azokkal, akik nem élnek ezzel a droggal, megnövekedett aktivitást mutattak a ventrális striátumban, ami az agy jutalmazó rendszerének része. Fontos kiemelni, hogy az aktivitás ezen a részen attól függetlenül is megnőtt, hogy nyertek vagy veszítettek a szerencsejátékban – vagyis a negatív kimenetel nem töri le az ember vágyát, hogy elérje a jutalmat, ami egy adott tevékenységhez, ez esetben a szerencsejátékhoz társul. Hasonlóan már számos korábbi tanulmány is feltételezte, hogy a jutalmazó rendszerben lévő hiperaktivitás lehet a függőség egyik fő okozója.

Ezenfelül a kutatók abnormális viselkedési mintákat találtak a középső, prefrontális kokainagykéreg egyes részeiben a kokaint fogyasztóknál. Ez különösen érvényes az elülső cinguláris kérget és az orbifrontális kérget körülvevő területekre, amiknek a döntéseink kimenetelének felmérésében, a teljesítmény megfigyelésében, valamint a jutalmazó és a büntető jelek kódolásában van szerepe.

Ahogy az várható volt, amikor a szerencsejátékszerű feladatot a kokain nélkül élők hajtották végre, a vesztes körök hatására erőteljesen megnőtt az aktivitás az imént említett agyi területeken, ami lehetővé tette, hogy felmérjék és elemezzék a helyzetüket és ennek megfelelően reagáljanak. A kokainfüggők körében azonban nem észleltek ilyen aktivitást, ami azt sugallja, hogy károsodhatott a képességük, amivel értékelni tudnák a döntéseik következményeit.

Kiderítették, hogy ezek a működésbeli elváltozások összefüggésben vannak az ugyanezeken az agyi területeken megfigyelhető szerkezeti abnormalitásokkal. Például a szürkeállomány térfogatának megnövekedését figyelték meg az agyi jutalmazó rendszer egyes részein.

Noha az még nem derült ki, hogy mennyi kokaint kell valakinek fogyasztania, hogy előidézze ezeket a hatásokat, vagy hogy egyáltalán visszafordíthatók-e a folyamatok, a tanulmány akkor is lenyűgöző és rendkívül hasznos, hiszen bepillantást nyújt a működésbeli és szerkezeti elváltozásokba, amiket a drog rendszeres használata idéz elő az agyban.

(B.Zs., iflscience.com)

Kapcsolódó címkék

kokain