agy
#Testi problémák

A tini agy és a helyes döntések

2020.09.19.
1 perces olvasási idő

A tini agyat állandó növekedési állapot jellemzi, ám az agy néhány területe gyorsabban fejlődik, mint a többi.

Fejlődési görbe

A tinik agyának fejlődése kiegyensúlyozottan zajlik. Az agy fehérállományának fejlődése nagyjából egy lineáris, egyenletesen növekvő görbeként képzelhető el. Ez a minta általában ajellmező az agy többi területének fejlődésére is.
A szürkeállomány fejlődése azonban egy felfordított „U” alakot követ. Ez a minta eltér az agy többi területének fejlődésétől.

Hogyan működik a tini agy?

A tini agyat állandó növekedési állapot jellemzi, ám az agy néhány területe gyorsabban fejlődik, mint a többi. A prefrontális kéreg - ami a logikus gondolkodásért felelős – például lassabban fejlődik. Ezért a fiatalok gyakran hajlamosak a veszélyes, lobbanékony magatartásra, és kevésbé tartják szem előtt a következményeket, mint a felnőttek.

Veszélyes magatartás vagy kockázat mérleglés?

Az azonban túlzás, hogy a tinédzserek nem tudják mindig uralmuk alatt tartani a gondolkodásukat. Tanulmányok bizonyítják, hogy a tinik általában vonzónak találják a veszélyes magatartást (pl: védekezés nélküli szexet, alkoholfogyasztást, drogok használatát). Úgy gondolják, hogy ennek a viselkedésnek a kellemes hozadékai többet érnek, mint a lehetséges jövőbeli következmények.

Fontos, hogy tegyünk egy lépést hátra, és mérjük fel, hogy milyen következményekkel járhat egy-egy döntésünk. Igaz ugyan, hogy nem minden döntésünk fog sérüléshez vagy nem várt következményekhez vezetni, de a kockázat igenis megvan! A mérlegelés sokat segíthet abban, hogy a föld ne csússzon ki a lábad alól!

Hogyan fejlődik az agy a kamaszkor után?

Bizonyíték van arra, hogy a változások a tinédzserkor után is folytatódnak. Egy fiatal felnőtteket vizsgáló tanulmány szerint a nagyagy nagy változásokon megy keresztül 30 éves korig. Ebből arra következtetünk, hogy a nagyagy megismerése fontos a felnőttek gondolkodásmódjának megismeréséhez.

A fenti sorok bizonyítják, hogy az agy fejlődésének kutatásában sokat haladtuk előre, de a pontos működése még mindig feltérképezetlen. Reméljük a tudomány pár éven belül választ tud adni minden kérdésünkre.

(KamaszPanasz - S.A. - teenmentalhealth)