alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Kokain vagy tequila: melyik ártalmasabb?

2011.09.06.
3 perces olvasási idő

Talán neked is van ismerősöd, aki szerint a kokain unalmas, drága és inkább az alkoholt kedveli. De vajon ez tényleg megfelelő indok lehet arra, hogy részegen aludjál a busz végében hazafelé?

Bárminemű tudatmódosító szer használata komoly veszélyeket rejt magában, ám ez a veszély függ attól, hogy ki fogyasztja, milyen mértékben és milyen körülmények között. Ezért is nehéz megállapítani, hogy melyik drog használata veszélyesebb, meg azért is, mert a káros hatások mellett, megfelelő alkalmazással előnyös hatásai is vannak mind az alkoholnak, mind egyes drogoknak.

Az alkoholról köztudott, hogy többek között májrákot okoz, ám ugyanmakkor kutatások bizonyították, hogy esténként egy pohár vörösbor elfogyasztása segít megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket. A kokainról és a marihuánáról is köztudott, hogy módosított tudatállapotot, rendszeres használat esetén elbutulást, a kognitív képességek romlását okozzák, ám ugyanakkor az orvostudomány bizonyos terápiák során mindkettőt alkalmazza (a kokaint főleg a fül-orr-gégészek használják érösszehúzó hatása miatt, míg a marihuánát például a glaukómás betegek kezelésénél alkalmazzák).

Természetesen azok, akik az alkoholt vagy a drogokat azért használják, hogy feldobottabb lelkiállapotba kerüljenek, a negatív hatásokat fogják tapasztalni.

Mennyi a sok?

Íme néhány alkoholfogyasztással kapcsolatos tény, csak hogy tudjunk róla:

Mértékletes fogyasztás:
- Férfiak: nem több, mint két pohár alkoholos ital egy nap.
- Nők: nem több, mint egy pohár alkoholos ital egy nap.

Kockázatos viselkedés ami alkohol problémákat jelez:
- Férfiak: több mint négy alkoholos ital elfogyasztása egy alkalommal, vagy több mint tizennégy alkoholos ital elfogyasztása egy hét alatt.
- Nők: több mint három alkoholos ital elfogyasztása egy alkalommal, vagy több mint hét alkoholos ital elfogyasztása egy hét alatt.

A mértékletes alkoholfogyasztásnak meglehetnek a saját előnyei, úgy mint a javuló szív- és érrendszer és egészséges keringés. Az etanol (az alkohol főeleme) közvetlenül hat a test több részére: a gyomorra, az agyra, az epére, a szívre és a májra. A kontrollált fogyasztás javíthatja az emésztést, segít a stressz enyhítésében és javíthatja az ember pszichés hangulatát.

A túlzott alkoholfogyasztás veszélyes, magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet, növeli az esélyt a száj-, torok-,nyelőcső- és emlőrákra, valamint a máj gyulladásához és roncsolódásához vezethet. Az alkohol szintén nagy szerepet játszhat a depresszióban és az erőszakos viselkedésben. Az alkoholfogyasztás a frontális ütközések 50 százalékáért felelős Magyarországon, és nagyon sok egyéb törvénysértésért is. A terhes nőknek szintén kerülniük kell az alkohol fogyasztást, mert kárt okozhat a csecsemőben még azelőtt, hogy elkezdhetne normálisan fejlődni.

Hogyan segíthetsz?

Ha azt tapasztalod, a barátodnak alkoholproblémája van, akkor természetes, hogy segíteni szeretnél rajta. Egy baráti beszélgetés ráébresztheti azokra a veszélyekre, amivel szembe kell néznie. Ha egy pozitív állítással kezded a beszélgetést a kapcsolatotokról, akkor az megtörheti a jeget. Ha nem érzed jól magad úgy, hogy egyedül próbálsz meg hatni a barátodra, elhívhatod egy harmadik barátotokat is. Tedd érezhetővé, hogy őszintén aggódsz, használj "Én" állításokat, hangsúlyozd, ezeket nem azért mondod, hogy ítéletet mondj felette. Hozd a tudtára, hogy aggódsz érte és az egészségéért, ez feloldhatja a védekező és ellenkező viselkedést.

A legújabb felmérések szerint:

- Az emberek 10%-a néz szembe az alkoholizmus veszélyeivel
- Az erőszakos bűncselekmények egy negyedében közrejátszik az alkohol hatása
- Több mint 12.000 ember hal meg évente az utakon az ittas vezetések miatt

Persze, lehet azt mondani, nem a Te dolgod, mennyit költ a barátod alkoholra, vagy hogy átaludta a megállót, ahol le kellett volna szállnia. A legfőbb probléma az, hogy azért iszik, kevésbé érezze magát kellemetlenül a társas helyzetekben, de ettől homályos és bizonytalan lesz a viselkedése, és talán a barátságotok is rámehet minderre.

Melyik a károsabb?

Az alkohol hatását hajlamosak a tinik elbagatellizálni, mert lassabban fejti ki hatását és okoz függőséget,ám szinte minden szervet tönkretesz és lassú, szenvedésekkel teli halált okoz. Előtte azonban a beteg elveszti a memóriáját, józan ítélőképességét, barátait, munkáját, családját, mely problémákhoz májkárosodás, szívbetegségek, és gyomor-és nyombélfekély társulhatnak. Mindehhez komoly alkoholfüggőség járulhat, mellyel a könnyen végzetes kimenetelű alkoholmérgezést is kockáztatják.

A kokain kevesebb szervet érint közvetlenül, de sokkal gyorsabban okoz súlyos függőséget és súlyos szervkárosodást, halált. A tudatmódosító szerektől való függés gyakran olyan további problémákra utal, amit a beteg megpróbál elrejteni esetleg még önmaga elől is, depressziót, állandó ingerlékenységet vonva maga után.

A közvetlen egészségügyi károkon kívül mind az alkoholfogyasztás, mind a drogozás utáni gépjárművezetés jelentősen növeli a saját és mások épségének kockáztatását. Lassítják a reakcióidőt és a motoros készségek működését, pedig erre a kettőre nagyon nagy szükség van vezetés közben!

Persze, már Te is biztosan ezerszer hallottad az " Iszik vagy vezet?" mondatot, ám némi alkohol vagy drog után az ember gyakran követ el meggondolatlanul olyan dolgokat, amit józanul eszébe sem jutna. Mindenesetre jó, ha tudod, hogy egyetlen szál mariskás cigi elszívása 41 százalékkal, kettő pedig már 63 százalékkal lassítja a reakcióidődet! A halálos kimenetelű közlekedési balesetek majd 20 százalékában pedig a sofőr alkohol vagy drog hatása alatt áll.

Támogatásod mindennél fontosabb!

Hozd a barátod, ismerősöd tudtára, hogy le tudtok ülni beszélgetni, vagy csináljatok olyan egyéb programokat ami helyettesítheti a rossz szokásait. A barátságod, támogatásod és az aggodalmad átsegítheti sok dolgon nehéz időkben a barátodat, mialatt ő válogatja a különböző okokat. Mindegy, hogy metróval, busszal, kocsival vagy gyalog indul el a barátod, nincs biztosítva arról, hogy biztonságban hazaér ebben az állapotában. Az, hogy emlékezteted arra, eleget foglalkozol és aggódsz érte, segítheti abban, hogy észrevegye, túl sokat iszik.

És az, ha ellensúlyozzátok ezeket a dolgokat, talán többet segíthet és több eredménnyel is végződhet, mint ha egy professzionális egészszégügyi szakértő vagy támogató csoport segítene neki, amikor józan.

(Ő. B.)