vízipipa
#Drog, cigi, alkohol

A veszélyes vízipipa – tévhitek és tények

2022.08.23.
2 perces olvasási idő

Mi is a vízipipa? Bár már előző cikkeinkben olvashattatok róla, most ismét közreadunk egy rövid összefoglalást a vízipipáról pro és kontra.

A vízipipa egy olyan szerkezet, amelynek csövei segítségével a dohányt vízen keresztül lehet szívni.

A vízipipának 4 fő része van:

  • A „tál”, amibe a dohányt rakják
  • Az alap, ami vízzel vagy más folyadékkal van megtöltve
  • A pipa szerkezet, ami összeköti az alapot a tállal
  • A cső, amin általában szipka is van, ezt veszed a szádba

A vízipipázás egy nagyon kedvelt formája a társasági összejöveteleknek, főleg a tinik és a fiatalabb felnőttek körében. Ilyenkor összeültök és megoszthattok egy pipát. Ráadásul ma már millió ízvariáció létezik, az eprestől kezdve a guaváson át a csokis ízesítésig mindenféle dohányt szívhattok. Akár lehet saját pipátok, de leginkább keleti jellegű teázókban vagy kávézókban szoktak a fiatalok vízipipázni.

Tévhitek

Gyakori tévhit, hogy a vízipipa biztonságosabb és egészségesebb a cigarettánál, mivel a dohányt vízen keresztül szívjátok. Sajnos ez nem igaz, mert a vízipipázás is ugyanolyan veszélyes, mint a cigi. Így ugyanolyan esélyed van rendszeres vízipipázóként mindenféle rákra, vérnyomásproblémákra, szív- és érrendszeri megbetegedésekre – mindezt a vízipipától. Emellett másik nagy probléma, hogy mikor a vízipipán a szenet meggyújtod, mind a csövet, mind az egész szerkezetet felmelegíted, így ezek miatt a hőforrások miatt nagyon veszélyes vegyi anyagokkal érintkezhetsz, mint pl. a szén-monoxid, esetleg nehézfémek.

Ráadásul a szájról-szájra járó szipka is komoly veszélyeket rejt magában, gondolj csak az olyan fertőző betegségekre mint a tuberkulózis, vagy a vírusokra, mint a hepatitisz vagy a herpesz.

Tények

  • Nem biztonságosabb, mint a cigarettázás! A vízipipázók is ugyanolyan rákkeltő vegyi anyagoknak és veszélyes gázoknak vannak kitéve, mint a szén-monoxid, tüdő-, száj-, húgyhólyagrák, eltömődött artériák vagy egyéb szívbetegségek.
  • Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy tipikus, egy órás „szeánsz” 100-200 szorosára emeli a füst szintjét ahhoz képest, amit mondjuk egy cigiből lélegzel be.
  • A vízipipára is rá lehet szokni! Ha rendkívül gyakran vízipipázol és ezáltal egy magas nikotin-szinthez szoksz, ugyanolyan függővé válsz, mint a cigizők – és a nikotin is egyfajta drog. Ugye nem akarsz drogfüggő lenni?
  • A cső nem szűri ki a „káros dolgokat”! A vízszűréshez kifejlesztett tömlő nem szűri ki a nikotint, a kátrányt, a rákkeltő vegyi anyagokat vagy a nehézfémeket.
  • Ha nem cserélitek személyenként a szipkát, egymást is megfertőzhetitek! Ismét felhoznám a hepatitist, a herpeszt, vagy a tuberkulózist.
  • A vízipipa-dohány is dohány! És bár dohányárut nem lenne szabad 18 éven aluliaknak eladni, mégis a 18 év alattiakra jellemző a vízipipázás, ráadásul manapság már internetről is lehet vízipipát rendelni, így nem lehet komoly lépésekkel megálítani a tinik vízipipázását.

Bár a vízipipa nagyon jó társasági szórakozásnak tűnhet, mindenképpen tarts mértéket, ne mérgezd magadat!

(KamaszPanasz - Gy.A., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)