dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

Találd meg a kiutat a dohányzásból!

2015.10.13.
2 perces olvasási idő

Ha dohányzol, tudod mi a dörgés. Végzel az ebéddel és azonnal kínzó vágyat érzel, hogy rágyújts. Felállsz az asztaltól, és minden, amire éppen vágysz az egy szál cigi. Egyes napszakok, egyes helyszínek vagy akár egyes ételek is képesek arra, hogy egy pillanat alatt felébresszék benned a vágyat, hogy rágyújts!

A szakértők ezeket a jelenségeket hívják kiváltó tényezőknek, idegen szóval triggernek. A régóta dohányzók napjai telis tele vannak ilyen apró előidéző tényezőkkel, ez pedig ténylegesen lehet bármi.

Trigger - szinte bármi lehet

Amikor reggel kávézol, amikor vezetsz, amikor beszélgetsz, vagy amikor egy koncerten vagy, ha telefonálsz vagy megnézed az e-mailjeidet, vagy egészen egyszerűen csak unatkozol, nos, ezek bármelyike kiválthat egy dohányzásra ösztönző ingert, így ezek bármelyikét nevezhetjük triggernek.

De ugyanígy trigger azaz kiváltó ok lehet, ha idegesek vagyunk valami miatt, vagy éppen pont az ellenkezője, túlságosan is boldogak vagyunk.

Tanuld meg felismerni a te saját triggereid!

Ezek a megszokott mozdulatok, megszokott helyek vagy helyzetek különösen nehézzé teszik az ember számára a cigi letételét. De miután már sikerül felismerned a te saját triggereidet, különböző taktikákat alkalmazhatsz annak érdekében, hogy elkerüld ezeket a helyzeteket, és megóvd magad egy újabb kísértéstől.

Mielőtt eldöntöd, hogy pontosan melyik naptól kezdve nem fogsz szívni, előtte egy héttel vezess naplót. Vigyél magaddal egy kis füzetet, ez nem foglal túl nagy helyet és bárhol használhatod. Ebbe a füzetbe pedig jegyezd le minden egyes elszívott szálnál, hogy:

- melyik napszak van,
- 1-től 5-ig terjedő skálán értékeld, hogy mennyire volt nagy a késztetésed,
- mit csináltál éppen akkor,
- hol vagy,
- kik vannak veled,
- és, hogy hogyan érzed magad. (boldogan, szomorúan, dühösen stb.)

Légy olyan pontos, amilyen pontos csak lenni tudsz! Vezesd a noteszedet hétközbe és hétvégén is, mindaddig, amíg nagyjából fel nem ismered, hogy mely napok hasonlóak. Miután kész vagy ezzel, ülj le és olvasd át a jegyzeteidet. Majd pedig rendezd sorba a késztetésed erőssége szerint és vizsgáld meg, hogy melyek azok a helyek helyzetek, amik a legtöbbször és leginkább érintenek téged.

Hatástalanítsd a triggereid!

A triggerek tulajdonképpen testünket ért környezeti hatásokra adott válasza. Így például, ha te állandóan kávé mellett cigiztél, könnyen lehet, hogy már a kávé illata is kiváltja belőled a vágyakozást a cigaretta után.

„De ezek a válaszok elkerülhetők!” – mondják a szakértők. Az ő tanácsuk a következő: „Mielőtt ténylegesen abbahagyod a dohányzást változtass néhány szokásodon! Ha például mindig az autóban gyújtottál rá, próbáld meg kibírni cigizés nélkül eleinte csak kisebb távokon. Ha pedig a kávé volt a kiváltó ok próbálj meg cigizés nélkül kávézni! Vagy igyál meg egy pohár bort anélkül, hogy rágyújtanál! A lényeg, hogy a szokásaidat, még amikor cigizel, változtasd meg, hogy ne legyen akkora érvágás, mikor ténylegesen lerakod a cigit!” – javasolták.

Természetesen, míg így is lesznek húzós esetek, amikor nagyon nehezen tudod majd megállni, hogy rágyújts. De pár hét múlva miután bár még cigizel, de a legerősebb triggereket kiiktattad, lerakhatod a cigarettát. Persze ne kísértsd a sorsot! Ha nem fontos, ne kávézz, inkább vegyél be helyette egy rágót, vagy egyél egy gyümölcsöt!

És ne feledd! Minden egyes alkalommal, amikor megállod, hogy ne gyújts rá, egyre inkább uralkodsz a szervezeted fölött, és egyre inkább veszed át az irányítást te és nem pedig a cigi!

(Cs.B.)