#Drog, cigi, alkohol

A dohányzás hát- és gerincproblémákhoz vezethet

2010.05.09.
1 perces olvasási idő

Az egyre fiatalabb korosztályokat érintő hát- és derékfájás a legkülönbözőbb okok miatt alakulhat ki. A tényezők sora mostantól a dohányzással bővül. A füstölgés ugyanis olyan anyagok kiválasztását indítja be szervezetünkben, amelyek a fájdalomhoz vezethetnek.

A dohányzók jóval több esetben panaszkodnak hát- és derékfájásra, mint nemdohányzó társaik – adja hírül az American Journal of Medicine című szaklap online kiadása.

Az értekezés, amely negyven – hát- és gerincproblémák okait kutató – tanulmány eredményét összegzi, arra hívja fel a figyelmet, hogy mind az ex-dohányosok, mind a jelenleg is dohányzók nagyobb arányban szenvednek hát- és derékproblémáktól, mint azok, akik soha sem dohányoztak. A jelenség meglepő módon nagyobb arányban érinti a fiatalabb korosztályok tagjait, mint a középkorúakat.

Az átfogó elemzés azt nem tudta kimutatni, hogy a függőség közvetlenül okozná a hát- és derékbántalmakat, a kutatók sokkal inkább azt feltételezik, hogy a dohányzás rendkívül negatívan befolyásolja a hát és vele együtt a gerinc vérellátását, ám ugyanakkor kedvezhet azoknak az anyagoknak a szervezetben való áramlásában, amelyek a fájdalomérzetért felelősek.

A tudósok emellett arra is felhívják a figyelmet tanulmányukban, hogy a dohányzás a csontritkulás kialakulását is elősegíti, amely szintén összefüggésben állhat a hát- és gerincbántalmakkal.

forrás: fitforfun.de