sms
#Lélek

A lány, aki megállás nélkül sms-ezik

2010.10.12.
2 perces olvasási idő

Ha nem tudsz leállni az sms-ek vagy e-mailek küldésével, akkor mentális problémád van. Ilyennel él együtt például Nikki Brown is – nem tudja lerakni a kezéből a telefonját.

Sms-ezek reggel, este, éjfélkor, és akár 3000-5000 sms-t is küldök egy hónapban. Ez rossz – mondja Nikki. A rossz szokását egyes pszichológusok, pszichiáterek mentális betegségként is diagnosztizálják. Ám a túl sok sms-ezés esetenként valóban komoly problémákra utalhat.

Az emberek egyszerűen hozzászoknak az sms-ezéshez – sokkal visszafogottabb, mint a telefonálás, így a privát dolgokat is elintézhetitek, valamint egy tanóra vagy egy megbeszélés alatt is lehet küldeni.
Kutatók azt mondják, hogy az alábbi 4 érzelem köthető az sms-ezéshez, ha már betegségként tekintünk rá:

  • Gyakori használat (beépül a napi tevékenységek közé)
  • Elvonási tünetek (az alany depressziós lesz, ha nem tud sms-t küldeni
  • Tolerancia (miközben sms-ezik)
  • Negatív hatások (megváltozik az alany közösségben játszott szerepe)

Ezeket Nikki barátai is tanúsítják, az egyikük így fogalmazott:
„Egy napra, vagy 2 órára, akár csak egy félre is el kéne venni Nikkitől a telefonját. Biztosan nagyon kiborulna!”
Így bár az sms-ezés egyre gyakoribbá és népszerűbbé válik, hiszen így lehet „kommunikálni kommunikáció nélkül”, valóban könnyen okozhat mentális függőséget, így a legjobb szabályozni magadat, és megfelelő időközönként lerakni a telefonodat.

A legtöbb szülő és felnőtt is tisztában van azzal, hogy az sms-ezés egyre gyakoribbá válik a tinik körében is – egy új kutatás szerint az amerikai tinik közül minden harmadik több mint 100 sms-t küld naponta. A 12-17 évesek háromnegyedének van saját mobiltelefonja, és 45 százalékuk naponta sms-ezik a barátaival.

A kutatásból az is kiderül, hogy a tinik jóval kevesebb telefont fogadnak, mint amennyi sms-t küldenek naponta. Általában csak akkor használják a telefonjukat valós telefonálásra, amikor a szüleikkel beszélnek – egyébként az sms-ezést preferálják, különösen, ha a barátakról van szó. Annak ellenére, hogy egy átlagos tini naponta összesen 5-ször telefonál, naponta átlagosan 50 sms-t is küld.

Az sms-ezés annyira egyszerű és hatékony. Ráadásul kitölti az apró űröket a napjaink során – nem kell hozzá beszélni, mégis kapcsolatban maradhatsz az emberekkel. Bár az sms-ezés népszerűségére tekintettel a legtöbb iskola is feltünteti házirendjében, hogy tilosnak nyilvánítja, a kutatás alapján azoknak a tiniknek, akik magukkal viszik telefonjukat az iskolába, 43 százalékuk küld naponta legalább 1 smst egy óra során.

Ráadásul a legtöbb sms-t a tini lányok küldik – a napi sms-ek 80 százalékát lányok küldik és fogadják, míg a fiúk ebben az arányban csak 20 százalékként szerepelnek. Ez nem egy meglepő adat, a kutatás vezetője szerint a lányok a kommunikációs eszközeiket is gyakrabban használják, mint a férfiak. A kutatásokból azt s megtudhatjuk, hogy a lányok sokkal inkább sms-eznek szociális okokból. Például, a lányok 59 százaléka küld rendszeresen egy szimpla „Szia! Miújság?” sms-t, míg a fiúk csupán 41 százaléka tesz ilyet. Azt a tényt, hogy a lányok sokkal gyakrabban használják a telefonjukat, magyarázhatja az is, hogy a szülők 64 százaléka már vásárolt telefont a 12-13 éves lányaiknak.

A mai világ külön segít az sms-ezés népszerűsödéséhez – akár 5 forintért küldhetünk 160 karakternyi szöveget bármelyik ismerősünknek, barátunknak is. És bár minden előnyével tisztában lehetünk, fontos emlékezni a cikk elejében leírtakra – ha már nem tudsz napi sokszori sms küldése nélkül élni, akkor komoly függőséggel számolhatsz, amiről a lehető legkorábban le kell szokni!

(KamaszPanasz - Gy.A., webMD és CNN alapján)