sms
#Lélek

A túl sok SMS ronthatja az egészséged

2011.03.12.
1 perces olvasási idő

Egy új tanulmány szerint a tizenéveseknél a túlzott SMS írás és a közösségi oldalak túlzásba vitt használata miatt nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészségtelen viselkedést tanúsítanak, mint például a dohányzás, ivás, drogozás.

Amerikai kutatók 4257 középiskolás diákot kérdeztek meg az egyéni net- és a mobiltelefon-használatukról.

„Hiper-SMS-ezők”

Azok a tinik, akik 120 vagy annál több üzenetet írnak meg egy tanítási nap alatt, azokat „hiper- SMS- ezőknek” nevezzük.

Ezekre a tinikre a következőek jellemzőek:

  • 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel próbálják ki a dohányzást.
  • 79 százalékkal nagyobb valószínűséggel már fogyasztott alkoholt.
  • 69 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek mértéktelen alkoholfogyasztók.
  • 84 százalékkal nagyobb valószínűséggel nyúlnak kábítószerhez.
  • 94 százalékkal nagyobb valószínűséggel keverednek verekedésbe.
  • 69 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek korai nemi életet.
  • 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel cserélik a partnerűket.

Nem is beszélve arról, hogy a túl sok SMS pénzt és időt kíván maga után. A megkérdezettek 11,5 százaléka tölt három vagy annál több órát a telefonjával vagy a számítógépével, ami más fontosabb dologról vonhatja el a figyelmet és az időt.

Ha sok időt töltesz SMS írással vagy a társadalmi oldalak böngészésével, nagyobb az esélyed az elhízásra, mivel nem mozogsz, csak ülsz a géped előtt.

Tudom, nem lehet egykönnyen abbahagyni a szörfözést ezért a fiatalok rendszertelenül esznek, így felléphet étkezési zavar, ebből adódó betegségek, amiért hiányozni fognak az iskolában. Éjszakába is nyúlhat a netezés, ezért nem alszanak a koruknak megfelelően 8,5- 9,5 órát, és fáradtak lesznek másnap. Az ilyen fiatalokra jellemző lehet a depresszió, a befelé fordulás és nőhet ezek miatt az öngyilkosságra való hajlam. Ezért kérlek, hogy csak óvatosan azzal az SMS- sel, meg közösségi oldalakkal. Ha valahol ilyet tapasztalsz, próbálj meg beszélni az illetővel vagy a szüleivel.

A tanulmány eredménye ébresztő a szülök felé is. A szülők kísérjék figyelemmel gyerekeik viselkedését és ha úgy látják, hogy csemetéik túl sokat neteznek, akkor az arra szánt időt korlátozzák le.

(KamaszPanasz - M. T.)

Kapcsolódó cikkek