dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A party-dohányzás ugyanolyan veszélyes?

2023.10.06.
2 perces olvasási idő

Nem tartom magam dohányosnak, csak akkor cigizek, amikor kimegyek a haverokkal bulizni hetente egyszer vagy kétszer. Maximum 10 szálat szívok el egy este. Ennek a dohányzásnak is ugyanolyanok a következményei, mint ha rendszeresen szívnám?

Ha hetente egyszer vagy kétszer gyújtasz rá, annak igenis lehetnek komoly kárósító hatásai az egészségedre. Hiába nem dohányzol minden nap, hetente 10-20 szál cigaretta elszívása komoly veszélyt jelent, hisz nagyon könnyen rendszeres dohányossá válhatsz.

Akár rendszeres dohányzásnak, akár parti dohányzásnak nevezed magad, teljesen mindegy, a lényeg, hogy sajnos ugyanolyan káros az egészségedre. Most megosztunk veletek pár tényt, melyek alkalmi dohányzáshoz, később pedig rendszeres dohányzáshoz vezethetnek.

Függőség

Egy tanulmány szerint azon tinik fele, akik partikon vagy csak néha dohányoznak, egy éven belül rendszeres dohányossá válnak. Ha dohányzunk, még ha csak hetente egyszer is, könnyen kialakulhat nikotinfüggőség, így pedig sajnos rendszeres dohányosok leszünk. Természetesen a függőség kialakulása egyénenként változik, függ az egészségügyi állapotunktól, a környezetünktől, a különféle minket ért hatásoktól, a génektől és a családi légkörtől is.

Alkohol és cigi

Minél több alkoholt fogyasztasz, annál nagyobb késztetést érzel, hogy rágyújts. Ezt is egy tudományos kutatás támasztja alá. Azok, akik többször is a pohár fenekére néznek, sokkal nagyobb késztetést éreznek a dohányzásra, mint azok, akik csak egy-két kupicával húznak le. Ha magadon is észreveszed, hogy kívánod a cigit, ha sokat iszol, akkor többek között ezért is érdemes csökkentened a fogyasztott alkohol mennyiséségt.

Érrendszeri betegségek

Azok, akik hetente 15-20 szálat szívnak, ugyanolyan érkárosodást szenvednek, mint azok, akik napi szinten cigarettáznak. A dohányzás megakadályozza a véredények átjárhatóságát, így könnyen érelmeszesedéshez vezethet. Az érelmeszesedés során zsír és koleszterin rakódik az érfalakra, ezzel megakadályozva az egészséges keringést, amely így szívrohamhoz vezethet.

Szívbetegségek dupla eséllyel

Azok a férfiak, akik napi 6-9 szálat, és azok a nők, akik napi 3-5 szálat szívnak, megkétszerezik a szívroham kialakulásának kockázatát. Felesleges ragozni, lényegtelen, hogy gyengébb cigit szívsz, vagy csak néha gyújtasz rá, ha egy-két doboz elfogy hetente, a rizikó máris duplázódik.

Azok a nők, akik dohányoznak és a hormonális fogamzásgátlás mellett döntenek, sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat, már ami a szívrohamot és az egyéb szívbetegségeket illeti.

Amikor már nem csak magadat veszélyezteted

Azoknak a nőknek a gyerekei, akik napi szinten szívják a cigit, miközben terhesek, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, nagyobb a kockázata annak, hogy a gyermekük nem lesz egészséges, vagy valamilyen születési rendellenességgel jön világra. Emellett előfordulhat koraszülés, alacsony születési súly, asztmára való hajlam.

A dohányzásnál a mennyiség másodlagos

Bár legtöbbször csak a rendszeres dohányosokról beszélünk, és hogy ők mennyire roncsolják a szervezetüket, attól még ez igaz mindenkire, aki bármiylen módon kapcsolatba kerül a dohányzással. Legyen az aktív, parti, rendszertelen, passzív, vagy third-hand, el kell gondolkodnunk rajta, hogy milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak a szervezetünkre.

Ezután felteheted magadnak a kérdéseket: Miért is dohányzom? Miért csak akkor, ha bulizok? Nem lennék meg nélküle? Mennyire jobb lenne nyugalomban élni?

Számtalan módszer van már a leszokásra! Kérj segítséget orvos szakértőinktől, vagy háziorvosodtól. Ne feledd, nincs biztonságos vagy egészséges dohányzás! Minden csak rajtad múlik!

Sok sikert!

(KamaszPanasz - Cs. B.)