dohány
#Drog, cigi, alkohol

Sokkoló figyelmeztetés a cigisdobozokon - Fotókkal!

2011.07.07.
3 perces olvasási idő

2012-től kezdve még hangsúlyosabbá válik a dohányzásellenes kampány, az Amerikai Egyesült Államok illetékes szervezete, az FDA változtatásokat hajt végre a dohánytermékeken látható figyelmeztetések méretében és tartalmában.

A dohányáruk csomagolásán új és modern figyelmeztetések fognak megjelenni, melyek kifejezőbben és egyértelműen jelzik a dohányzás okozta egészségügyi kockázatot és a lehetséges veszélyeket. A projekt vezetői komoly elvárásokat támasztanak az új jelzésekkel szemben, reményeik szerint jelentős hatással lesznek az emberekre és mérhető számban fogja csökkenteni a dohányosok arányát a társadalomban Ez pedig azt eredményezné, hogy javulna az átlagéletkor és az életminőség, valamint csökkennének a dohányzás miatti, többlet egészségügyi kiadások.

dohányzás, szájbetegség

A figyelmeztető jelzések kialakítása

A végső megjelenési formájukat tekintve a jelzések a következőképpen fognak kinézni: kilenc, különböző szövegű és mintázatú címke lesz majd látható az egyes dohánytermékek csomagolásán. Melyek arra hivatottak, hogy növeljék a figyelemfelkeltést és tájékoztatást adjanak a várható kockázatokról.

· Tudatosítsák a dohányzás következtében fellépő egészségügyi károsodásokat, mint például: rák, stroke, tüdőproblémák, függőség, szív és érrendszeri problémák, halál!

· Bátorítsák a dohányosokat a leszokásra!

· Megerősítsék a fiatalokat abban, hogy nemet tudjanak mondani a cigarettára!

Figyelmeztetés: A dohányzás függőséget okoz

A dohánytermékek rendszeres fogyasztása hamar nikotinfüggőség kialakulásához vezet. Ráadásul a függőség erősödik a dohányzás intenzitásának a növekedésével, ami igen megnehezíti vagy megakadályozza a dohányos számára a leszokási folyamatot. Kutatások alátámasztják, hogy a nikotin ugyanúgy és hasonló mértékű függőséget tud kialakítani, mint a heroin, kokain vagy az alkohol.

Figyelmeztetés: A dohányfüst ártalmas a gyerekekre

dohányzás, tüdő

A passzív dohányzás komoly egészségügyi problémákat tud okozni a gyerekek esetében. A dohányfüstnek kitett gyerekek ugyanazokat a rákkeltő és mérgező anyagokat lélegzik be, mint a dohányos, ráadásul ők még csak nem is füstszűrőn keresztül.

Figyelmeztetés: A dohányzás végzetes tüdőproblémákat okoz

A dohányzás egy sor, végzetes kimenetelű tüdőbetegséget tud okozni, mint például: tüdőtágulat, hörghurut, krónikus légúti obstrukció. Nagyjából 90%-ban a dohányzás volt a fő ok a krónikus légúti obstrukció miatt elhalálozott betegek esetében.

Figyelmeztetés: A dohányzás rákot okoz

A dohányzás tehető felelőssé a férfiak esetében 90%-ban, a nők esetében 80%-ban az összes tüdőrák okozta haláleset közül. A dohányzás rákot okoz még számos más szervnél is, például: húgyhólyag, méhnyak, nyelőcső, vese, gége, száj, torok, gyomor, méh és akut myeloid leukémia, e szervek rákos megbetegedése kiemelten tapasztalható dohányosoknál. Az összes rákos megbetegedésből bekövetkező haláleset egyharmada közvetlenül visszavezethető a dohányzásra.

Figyelmeztetés: A dohányzás stroke-ot és szívbetegséget okoz

A nemdohányzókhoz képest a dohányosoknál és a passzív dohányzás esetében a szívkoszorúér problémák és a stroke 2-4 szer nagyobb mértékben jelentkeznek. Csak az USA-ban évente 140.000 haláleset származik a dohányzás következtében kialakuló szívbetegség és stroke miatt.

Figyelmeztetés: a terhesség alatti dohányzás árt a babának

A terhesség során történő dohányzás akár aktív vagy passzív, jelentősen növeli egy sor kockázati tényező bekövetkezését: vetélés, halva születés, koraszülött csecsemő, alacsony súllyal születés és fokozott gyermekágyi halál veszélye (hírtelen csecsemőhalál szindróma, SIDS) vagy más rendellenesség bekövetkezését a magzat fejlődése során.dohányzás, rák

Figyelmeztetés: A dohányzás öl

Több mint 1200 ember hal meg naponta csak az USA-ban közvetlenül a dohányzás miatt, valamint a tartósan dohányzók 50% valamilyen dohányzás által kiváltott betegségbe hal bele. A cigaretta tehető felelőssé minden ötödik halálesetért az USA-ban, ami összegezve 443 000 halálesetet jelent évente.

Figyelmeztetés: A dohányfüst végzetes tüdőbetegséget okoz a nemdohányzók esetében is

Azok a nemdohányzók, akik rendszeresen ki vannak téve a passzív dohányzásnak, ugyanúgy leszívják azt a füstöt, ami tele van rákot okozó és mérgező anyagokkal, égéstermékekkel. Így ezek az emberek, akik ki vannak téve a dohányfüstnek 20-30%-al nagyobb kockázati tényezővel számíthatnak tüdőrák vagy más tüdőbetegség kialakulására.

Figyelmeztetés: Ha időben abbahagyják a dohányzást, akkor egy sor, akár végzetes egészségügyi probléma megelőzhető még időben

A leszokás bárkinek, bármikor csak jót tehet. Soha sem túl késő, de minél korábban, annál jobb leszokni a dohányzásról. Ha abbahagyják, akkor azzal a szervezetnek esélyt adnak az önregenerálásra és a dohányzás okozta betegségből való felépülésnek.

(N. L.)