cigi
#Drog, cigi, alkohol

7 dolog, ami kiváltja a cigi utáni vágyat

2023.09.22.
2 perces olvasási idő

Sok olyan teljesen hétköznapi tevékenység van, amely felkeltheti bennünk a dohányzás iránt vágyat. Ha tudod, hogyan kezeld ezeket a helyzeteket, könnyebben fogsz tudni ellenállni, és egyszerűbb dolgod lesz a leszokással.

A 7 legrizikósabb tevékenység

Étkezés befejezése: állj fel egyből, miután végeztél és fogj hozzá egy élvezetes tevékenységhez. Keress egy új hobbit, vagy csak sétálj egyet.

Kávézás: változtass a kávézási szokásodon! Kávézz más helyiségben vagy más kávézóban, igyál egy másik csészéből, változtass minden szokáson, amit kávézás közben még dohányos korodban csináltál! Jó kiindulás, ha például nem otthon, hanem a suliban, munkában iszod meg az első csésze kávéd – ott sokkal nehezebb utána rágyújtani!

Telefonálás: használd a telefonod egy másik szobában, ha otthon vagy, a lényeg, hogy semmiképp ne cigitelefonálj olyan helyen, ahol rá szoktál gyújtani! Mivel ez a munka közben nehezebben kivitelezhető, mindig legyenek olyan dolgok az asztalodon, amikkel el tudsz babrálni, amíg beszélsz! Ne feledd, amíg foglalt mindkét kezed, nem tudsz rágyújtani!

Feladatok között: ahelyett, hogy elszívnál egy szál cigit, mielőtt nekilátsz egy újabb feladatodnak, sétálj egy kicsit, nézz rá a neten a kedvenc oldaladra, vagy csinálj bármi mást, amit élvezel.

Vita, csalódás vagy negatív esemény: cigarettázás helyett a legkönnyebben úgy eresztheted ki a feszültséget és nyugodhatsz le, ha teszel egy lendületes sétát (vagy futsz egyet) a ház körül. Ne feledd, még véletlenül se legyen nálad egy doboz cigi!

Autóban: mivel egyre több belső térben tilos a dohányzás, a kocsi kedvelt helyszínné vált a dohányzásra. Vedd ki a hamutálat a kocsiból, töltsd meg potpourrival vagy kis fecnikkel, amikre felírtad, miért akarsz leszokni. Cigizés helyett hallgasd a kedvenc számaidat a kocsiban (akár teljes hangerővel).

Egy doboz vagy akár egy szál cigaretta látványa: néha elég egy doboz cigi, vagy egy éppen dohányzó ember látványa ahhoz, hogy kísértésbe ess. Készülj fel az ilyen esetekre, és mindig legyen a zsebedben egy doboz rágó, amiből gyorsan bekaphatsz egyet.

Sok dohányos azzal a gondolattal csapja be magát, hogy a cigizés segít nekik lenyugodni. Valójában a nikotin megvonástól lesznek az emberek ingerlékenyebbek és idegesebbek, amit gyakran összetévesztenek a stresszel. Ha rágyújtanak, azért érzik magukat jobban, mert ezzel egy újabb dózis nikotint juttatnak a szervezetbe, enyhítve így a megvonási tüneteiket.

Leszoknál? Kerüld el a következő szituációkat

  • Más dohányzók társasága. Kerüld el a kijelölt dohányzóhelyeket. Ha a bejárat közelében sokan cigiznek, próbálj egy másik bejáraton keresztül bemenni, vagy próbáld úgy időzíteni az érkezésed, hogy ne találkozz a cigi szüneten lévőkkel.
  • Szünetek. Kerüld el az olyan helyeket is, ahova tudod, hogy dohányozni járnak az emberek szüneteikben. Keress egy nem dohányzó társaságot, és töltsd velük a szüneted.
  • Partik. A dohányzásról való leszokás a szociális életed is befolyásolhatja. Nem kell teljesen lemondanod a bulikról, de ha elmész, ne kísérd el a barátaid, amikor kimennek cigizni. Ha bent is cigiznek, vagy egy kültéri helyen vagytok, próbálj úgy helyezkedni, hogy minél távolabb legyél azoktól, akik dohányoznak.
  • Alkohol. Miután ittál pár pohárral, az elhatározottságod meginoghat egy kicsit. Ebből az okból próbáld meg visszafogni, vagy teljesen megszüntetni alkohol fogyasztásod, a leszokás kezdeti fázisában! Különben sem árt, ha tudod, a nikotin hatására a másnap még szörnyűbb lesz!

(Kamaszpanasz - Gy.Z. webmd)