hang
#Betegségek

Divat, zene, fesztivál… Hangerő következményekkel

2014.07.23.
2 perces olvasási idő

Végre itt a vakáció – ilyenkor sokféle szabadidős tevékenység közül választhattok. Zene nélkül nyáron is elképzelhetetlen az élet, úgyhogy megértjük, hogy alig várjátok már kedvenc rendezvényeiteket. Sziget, VOLT Fesztivál, Balaton Sound, haverok, buli, szórakozás… ti hová mentek az idén? Akárhová is készültök, érdemes megszívlelnetek néhány jó tanácsot. Hogy évek múlva is ugyanilyen természetesen élvezhessétek a legjobb zenéket.

Nyáron egymást érik a koncertek, és nagyon sok fesztivált szerveznek a fiataloknak. A bőséges választékból mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő zenéket, előadókat. Sokan közületek bizonyára inkább a könnyűzenei műfajokat kedvelik, de azért akadnak olyanok is, akik a komolyzenei koncerteket is szívesen meghallgatják. Akármilyen rendezvényen veszel is részt, általánosságban elmondható, hogy a hangosító berendezések a legtöbb helyen „túlteljesítenek”. Csak úgy dübörögnek a hangfalak, és vibrál a levegő a 120 dB-t is elérő hangnyomástól. Ez a jelenség a mozitermekben, a színházakban és éttermekben is gyakori.

„Szóljon hangosan az ének…”

Sokak szerint a zenét csakis hangosan lehet élvezni. „Így jó!” – mondod, vagy talán azt, hogy „Nem is hangos”, vagy „Ennél hangosabban szoktam hallgatni”. Vajon arra gondoltál-e már, hogy miért szólnak a felnőttek, hogy túl hangos a zene? Nem feltétlenül azért, mert nekik nem tetszik, vagy halkabban szeretnék hallgatni, hanem a te érdekedben: a túl hangos zene maradandó halláskárosodást, vagy kellemetlen fülzúgást okozhat.

Hangerő következményekkel

A fülünk védekezik – és te?

Tudtad, hogy az ép fülnek a zajjal szemben van egy sajátos védekező működése? Ha a fület 80-85 dB-nél nagyobb hangerő éri, akkor a középfülben lévő egyik parányi izmocska reflexesen berántja a dobhártyát és ezzel csökkenti a belsőfülbe jutó hangenergia mértékét. Ha azonban sokszor vagy mindig ilyen hangos hangok jutnak a fülbe, akkor ez a reflex elfárad, és nem tölti be a működését. A zajos munkahelyet mindenki ártalmasnak hiszi, és zajvédő eszközöket használnak az olyan helyeken, ahol ezt munkavédelmi szempontból megkövetelik. A koncerteket vagy a diszkót mégsem gondolja senki károsnak. Pedig az ott dolgozókon kívül a szórakozni vágyókat is veszélyezteti a túlzott hangerő, amivel szemben védeni kell a fület. Ugyanez vonatkozik a zenelejátszó eszközök hangjának füldugóval való hallgatására is.

Előzd meg a bajt!

Sok zenész szenved zajártalom következtében kialakult halláscsökkenéstől és/vagy fülzúgástól. Nálunk sajnos még nem szokás a hangos zene ellen védő füldugókat használni, pedig ezek az eszközök divatos kivitelben is készíthetők. Nem csökkentik a zene élvezetét, csupán az általános hangerőt veszik lentebb. A hangerő sok helyen adott, de az egészséged megőrzése elsősorban a te felelősséged. Ha nem szeretnél lemondani a koncertekről, tájékozódj, milyen eszközökkel védekezhetsz a zajártalom ellen! A füldugó használata ugyanolyan természetes lehetne a szórakozóhelyeken, mint pl. a Forma-1-es versenyeken, a nézőtéren.

Jó, ha tudod, hogy a halláscsökkenés eleinte átmeneti, és egy diszkós/koncertes éjszaka után reggelre elmúlhat a fülzúgással vagy fülcsengéssel együtt, de később maradandóvá válik. Mivel ezt már gyakran nem lehet gyógyítani, a megelőzés a legfontosabb.

(Siemens Audiológiai Technika Kft.)

Kapcsolódó címkék

fül