Főoldal / TEST / Miért megy el a hangunk kiabálás után?
  2016-06-18

Miért megy el a hangunk kiabálás után?

Néha megesik, hogy annyira belemerülök a szurkolásba, hogy az egész meccs alatt kiabálok - főleg, ha élőben részt tudok venni a mérkőzésen. A legutóbb néhány napja történt hasonló, ám másnapra majdnem teljesen elment a hangom. Mi okozza ezt? Hogyan segíthetek magamon?

- hirdetés -

Lehet, hogy meglepődsz, de kiabálás és betegségek egyaránt vezethetnek gégegyulladás okozta hangvesztéshez. A gyulladást a hangszalagjaidra gyakorolt stressz és fertőzés is okozhatja - úgy tűnik, a te esetedben a stressz, vagyis a hirtelen megerőltetés a felelős az állapotodért. 

A hangszalagok a gégében találhatók. A hangot a hangszalagokon áthaladó levegő által keltett rezgések keltik. Amikor a hangszalagok - amelyek olyanok, mint a feszített húrok - megdagadnak, akkor a hangunk torz és rekedt lesz. Ugyanez a rekedtség lehet az eredménye a gégegyulladásnak, amit  bakteriális-, vagy vírusos fertőzés okozhat. Kiabálással ugyanígy megdagadnak a hangszálak és elváltoztatják a hangodat.

Jelek és tünetek, amik a gégegyulladásra utalnak

A kiabálás mellett a dohányzás is irritálhatja a hangképzést, de a reflux is okozhat gégegyulladást.

Ha elmegy a hangod, a legjobb mód, hogy visszanyerd az, hogy pihenteted pár napig. Igyál sok folyadékot, beszélj halkan, de ne suttogj, mert az legalább annyira megerőltető a hangszalagoknak, mintha teljes hangon beszélnél! Ha a gégegyulladás egy hét múlva sem múlik el, akkor keresd fel az orvosod!

Egyéb tippek

  • Szopogass torokfájásra való tablettát
  • Gargarizálj naponta meleg, sós vízzel
  • Használj párologtatót
  • Ne dohányozz és ne fogyassz alkoholt!

Természetesen a legjobb orvosság a megelőzés. Sokat segítene, ha  megértenéd,  hogy miért kiabáltál. Ez egy  koncert, diszkó, vagy sportesemény miatt történt? Ha nem, akkor a szülők, barátok, vagy testvérek miatt? A kiabálás teli volt haraggal, frusztrációval, vagy stresszel? Ha igen, célravezető volt? Van más módja annak, hogy meghallgassanak anélkül, hogy beteggé tennéd magad? Eljutni a probléma gyökeréhez az első lépés abban, hogy megértsd a gondod, és megakadályozd, hogy a jövőben megint előforduljon mindez.

Jobbulást!

(KamaszPanasz - Gy.Z.)

Tovább a témában: Fiúknak, Fáradtság