dohányzás
#Drog, cigi, alkohol

A dohányfüstmentes munkahelyekért

2010.11.18.
1 perces olvasási idő

A Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért, a Légúti Betegek Országos Egyesülete és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány csatlakozik ahhoz az európai kezdeményezéshez, amely sürgeti, hogy törvény garantálja minden munkavállaló számára a dohányfüstmentes munkahelyen való munkavégzés lehetőségét.

Az Európai Dohányzás Prevenciós Hálózat (ENSP) felhívja a figyelmet arra, hogy már önmagában a valamennyi munkahelyre kiterjedő teljes dohányzási tilalmat előíró “dohányfüstmentes-törvény” jelentős mértékben javíthatja a dolgozók egészségi állapotát, nagymértékben csökkentve a szívrohamok, a légúti betegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A dohányfüst-mentességet nem lehet szellőztetéssel biztosítani. A nem teljes körű dohányzási tilalom, a különböző kivételek megengedése lehetetlenné teszi valamennyi dolgozó egészségének a védelmét, és akadályozza a dohányzási szokások kedvező irányú változását is.

Az egészségügyi előnyök, a munkahelyi környezetvédelem és a tiszta levegő biztosítása biztonságosabbá és egészségesebbé teszi a munkavégzést valamennyi munkahelyen, és a teljes munkahelyi dohányzási tilalom bevezetésével megszűntethető az egyes munkaterületeken, így a szórakoztatóiparban és a vendéglátásban dolgozók hátrányos helyzete.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a zárt közterületi dohányzás teljes tilalmát előíró törvénnyel már a bevezetést követő első évben akár 15-20%-kal csökkenthető lenne a szívinfarktus miatt kórházi beutalások száma. A „dohányfüstmentes törvény” hatása tehát messze túlmutat a dolgozók egészségének védelmén.

A jelenlegi egészségügyi és gazdasági helyzetben Magyarország nem engedheti meg magának, hogy lemondjon erről az egyszerű, a lakosság többsége által támogatott, és a költségvetésre semmilyen terhet sem rovó egészségvédelmi törvényről.

(ENSP)